Napój dyniowy z dodatkiem herbaty
Sezon na dynie w pełni. Ten pomarańczowy owoc o nietuzinkowym kształcie, posiada niezwykłe walory smakowe, a przede wszystkim jest bardzo pożywny. Co więcej, dostarcza naszemu organizmowi witaminy A, B oraz C, a także sód, potas, magnez, wapń i żelazo. Warto również dodać, że występuje na świecie w 760 odmianach. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali oryginalny przepis na napój dyniowy z dodatkiem herbaty, który rozgrzeje nas w nawet najchłodniejszy jesienny wieczór.
Składniki : • 3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze • ¾ szklanki gorącej wody • ¼ szklanki puree z dyni • 2 szklanki mleka migdałowego • 1 laska wanilii • 1 łyżeczka miodu gryczanego • szczypta cynamonu • szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania puree z dyni: 1. Małą dynię umyj, przekrój i dokładnie wyjmij wszystkie pestki. Pamiętaj również o usunięciu ogonka. 2. Następnie pokrój ją na ćwiartki i połóż na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. 3. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut. 4. Dynię ostudź, wydrąż miękki miąższ łyżką, a następnie zblenduj go.
Sposób przygotowania napoju:
1. Zaparz 3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze w ¾ szklanki gorącej wody przez 3 minuty. Po wyjęciu wyciśnij dokładnie torebki, by uzyskać pełnię smaku. 2. Do ¼ szklanki puree z dyni wlej esencję herbacianą i ubij za pomocą trzepaczki. Następnie podgrzej w garnku na średnim ogniu. 3. W tym samym czasie, w drugim małym rondelku, podgrzej mleko migdałowe, dodaj ziarenka wanilii oraz miód gryczany. Podgrzewaj składniki prawie do momentu wrzenia. 4. Puree dyniowe z esencją herbacianą rozłóż do dwóch kubków, a następnie wlej do nich podgrzane mleko migdałowe. 5. Napój posyp cynamonem i gałką muszkatołową. Podawaj gorący.
Smacznego!
Więcej informacji na temat Ahmad Tea London, znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl .
/źródło - / |