Tagiatelle alla Bolognese - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 01 listopada 2016 09:40

TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

 

Składniki (dla 4 osób):
500 g makaronu tagliatelle all’uovo (jajeczne)
Na ragu’ alla bolognese (sos mięsny)
120 g mięsa wieprzowego
120 g mięsa wołowego
50 g marchewki
50 g selera naciowego
50 g cebuli
60 ml oliwy extra vergine
75 g koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
sól i pieprz
woda
60 g startego parmezanu

Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa i kroimy je na drobną kostkę. Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i dobrze je podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka sekund. Zalewamy wszystko czerwonym winem i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody i gotujemy przez przynajmniej 40 minut, w razie potrzeby dodając wody. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. 

Smacznego życzy Marco Ghia

/źródło - AKW/

Poprawiony: wtorek, 01 listopada 2016 09:54