Wpisany przez S.Z.
|
wtorek, 01 listopada 2016 09:40 |
TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
Składniki (dla 4 osób): 500 g makaronu tagliatelle all’uovo (jajeczne) Na ragu’ alla bolognese (sos mięsny) 120 g mięsa wieprzowego 120 g mięsa wołowego 50 g marchewki 50 g selera naciowego 50 g cebuli 60 ml oliwy extra vergine 75 g koncentratu pomidorowego 100 ml czerwonego wytrawnego wina sól i pieprz woda 60 g startego parmezanu
Sposób przygotowania: Myjemy warzywa i kroimy je na drobną kostkę. Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i dobrze je podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka sekund. Zalewamy wszystko czerwonym winem i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody i gotujemy przez przynajmniej 40 minut, w razie potrzeby dodając wody. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.
Smacznego życzy Marco Ghia
/źródło - AKW/ |
Poprawiony: wtorek, 01 listopada 2016 09:54 |