Proja - świetna przekąska na chłodniejsze dni Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 25 października 2016 08:21

ŚWIETNA PRZEKĄSKA NA CHŁODNIEJSZE DNI

Czy znacie już smak Proji? My właśnie go odkryliśmy. Proja to ciasto serbskie przygotowane na bazie mąki kukurydzianej i sera. Zanurzyliśmy w nim kuleczki naszego twarożku z rożnymi ziołami - taką wariację kulinarną przygotowała dla nas Oliwia Bernady, szefowa kuchni w hotelu POZIOM 511. Ciepłe, miękkie ciasto z odrobiną ulubionych przypraw i delikatnym twarożkiem to idealny rozgrzewacz na chłodniejsze dni. Proja stanowi świetną i zdrową przekąskę do pracy i szkoły zamiast kanapek. Smacznego!
Czas przygotowania: ok. 50 minut

Składniki:


Na ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki otrębów pszennych
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka soli

Nadzienie 1
200 g twarożku kanapkowo-sernikowego "Mój ulubiony"
łyżka posiekanej trybuli
2 łyżeczki złotego siemienia lnianego
pół małej papryczki chilli drobno posiekanej bez pestek
sól i pieprz


Nadzienie 2
200 g twarożku " Mój ulubiony"
1 upieczona i obrana ze skórki czerwona papryka
łyżeczka czarnuszki
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Nadzienie: w jednej miseczce mieszamy twarożek np. "Mój ulubiony" z posiekaną trybulą, dodajemy sól i pieprz. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy siemię lniane, na niezbyt dużym płomieniu, mieszając, aby równo się przyprażyło. W drugiej miseczce, tej samej wielkości, mieszamy 200 g twarożku "Mój ulubiony" z drobno pokrojoną, upieczoną i obraną ze skórki czerwoną papryką. Dodajemy czarnuszkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy, dodajemy roztrzepane jaja, mleko i olej. Mieszamy łyżką, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut.

/źródło - /