Jesień na talerzu - smakołyki ze słoika Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 17 października 2016 10:32

Jesień na talerzu – smakołyki ze słoika


Jesień, szczególnie ta na talerzu, wcale nie musi być nudna i szara. Choć o tej porze roku coraz trudniej o świeże warzywa, to warto zajrzeć do domowej spiżarni, w której zwykle piętrzą się słoiki z przetworami. Wekowana papryka, ogórki, a może apetyczna dynia? Warzywa ze słoika to doskonały sposób na zachowanie smaku produktów sezonowych, którymi cieszyć się możemy w jesienne i zimowe wieczory.

Smaki lata zamknięte w słoiku
Im chłodniej na zewnątrz, tym częściej sięgamy po sycące dania z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Ale przygotowując jesienne menu nie powinniśmy zapominać także o smakowitych owocach i warzywach. Włączone do codziennego jadłospisu dostarczają niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Jesienią, kiedy mamy utrudniony dostęp do świeżych warzyw, warto sięgnąć po apetyczne przetwory (np. marki Kühne). To zdrowy i smaczny dodatek do dań głównych i sałatek, ale też doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów. Jakich? Oto kilka pomysłów.


Przykładowe przepisy


W jednym garnku, czyli fasolka po bretońsku z papryką

Składniki:
• 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
• 40 g fasoli
• 1 cebula
• 1 papryka
• 0.5 kg kiełbasy
• 20 dag wędzonego boczku
• mały koncentrat pomidorowy
• ząbek czosnku
• 3 marchewki
• połowa kostki rosołowej
• przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek


Przygotowanie:
Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na koniec fasolkę zabarwić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.

Jesienna sałatka z kolorowymi warzywami

Składniki:
• 1 ogórek konserwowy (np. marki Kühne)
• 1 ogórek świeży
• 2 łyżki dressingu Vinaigrette (np. marki Kühne)
• 1 główka sałaty lodowej
• 100 g piersi z kurczaka
• ½ dużej czerwonej papryki
• 5 sztuk pomidorków koktajlowych
• puszka kukurydzy


Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kukurydzę i skrapiamy dressingiem Vinaigrette.
Smacznego!

/źródło - /