Smaczny powrót do szkoły Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 11 października 2016 11:03

Smaczny powrót do szkoły


Rok szkolny rozpoczął się na dobre. Książki skompletowane, zajęcia pozalekcyjne wybrane. Aby nasze dzieci miały siłę do nauki i energię do radosnego rozrabiania, musimy zadbać o ich prawidłową, zbilansowaną dietę. W ich codziennym jadłospisie nie może zabraknąć drugiego śniadania.


Chcemy tego czy nie, w tym roku do szkolnych sklepików powracają drożdżówki. Dietetycy są zgodni, że nie jest to idealna propozycja na odżywcze drugie śniadanie, więc warto zapakować dziecku smaczny i pożywny posiłek, który będzie dobrą alternatywą dla kuszących, słodkich bułek. Jak podkreśla dietetyczka, Katarzyna Błażejewska-Stuhr: Pełnowartościowe śniadania to nie fanaberia dietetyków. Mózg potrzebuje odpowiedniego „paliwa” do sprawnego działania. Jeżeli mu go nie dostarczymy, trudno oczekiwać od naszych dzieci, żeby sprawnie liczyły równania czy nie przysypiały na lekcjach historii. Głównym i preferowanym pokarmem dla komórek mózgu jest glukoza pochodząca z węglowodanów złożonych (a więc razowego pieczywa lub kasz), która uwalnia się długo i powoli, dając siłę na dłużej. Po zjedzeniu czegoś słodkiego poziom cukru we krwi na chwilę szybko wzrasta, następnie gwałtownie spada, a my robimy się senni.

 

Zamiast kanapki
Co możemy przygotować na drugie śniadanie swoim pociechom, nie powielając schematu białej bułki z serem i szynką? Może pełnoziarniste muffinki, które możecie upiec wspólnie z dziećmi? Warto dodać do nich garść ulubionych orzechów i owoców. Dzięki temu nie będą kojarzyły się z nudnym i przymusowym drugim śniadaniem, a bardziej z deserem, który sprytnie przemyci do codziennej diety dziecka drogocenne składniki odżywcze. Do lunchowego pudełka możecie włożyć też jogurt naturalny, wzbogacając go o świeże owoce i naturalny miód. Suszone owoce też będą wspaniałą przekąską, ponieważ szybko zaspokoją głód każdego malucha. Pełnowartościowe posiłki, zawierające dużo warzyw i owoców zapewnią wszystkie witaminy i minerały, dzięki którym dzieci unikną niedoborów, będą miały lepszą odporność i lepiej zniosą stresujące sytuacje. Natomiast tłuszcze pochodzące z ryb poprawią wzrok, koncentrację i ułatwią zapamiętywanie. – przekonuje nasza dietetyczka.

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, gorąco zachęca do wspólnych wypieków w domu. Przygotowane w domu pieczywo daje nam gwarancję zdrowego i pożywnego posiłku, bez konserwantów i spulchniaczy. Prostym i dającym dużo satysfakcji pomysłem jest focaccia, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Marco Ghia proponuje klasyczne włoskie połączenie, za którym przepadają dzieci od Rzymu aż po Warszawę – słodkie pomidorki z aromatyczną bazylią i sycącym tuńczykiem. To dobry wybór na drugie śniadanie dla całej rodziny. Buon Appetito!

Przepis na focaccię z Apulii
Składniki:
• 900 g mąki z pszenicy durum
• 100 g mąki typu 0
• 650 g wody niegazowanej
• 15 g soli drobnoziarnistej
• oliwa extra vergine
• 250 g pomidorków koktajlowych
• 3 g drożdży piwnych
Przygotowanie:
Mieszamy dwa rodzaje mąki i dodajemy drożdże oraz zimną wodę. Kiedy ciasto wchłonie całą wodę, dodajemy sól i oliwę. Całość dokładnie mieszamy. Delikatnie smarujemy ciasto oliwą i przekładamy je do miski, którą przykrywamy szmatką i odstawiamy na 7 godzin (w temperaturze pokojowej). Smarujemy oliwą formę o brzegach o wysokości minimum 2 cm i przekładamy do niej ciasto. Czekamy, aż wyrośnie - powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wygniatamy opuszkami palców charakterystyczne dla focacci “dołki” i upewniamy się, że ciasto dobrze przylega do dna formy i do jej brzegów. Myjemy pomidorki, kroimy je na pół i wykładamy na ciasto, dobrze dociskając i upewniając się, że pokrywają focaccię prawie w całości. Wkładamy na 18 minut do rozgrzanego do 220° piekarnika, po czym obniżamy temperaturę do 160°, zostawiając ją w piekarniku na kolejne 6-7 minut.
Przepis video na: https://www.youtube.com/watch?v=DwaXEhd5EX0

Po szkole
Dodatkowy angielski, karate, a może lekcje tańca? Każdy rodzic zna na pamięć plan dodatkowych zajęć swojego dziecka, a pogodzenie go z pracą to często nie lada logistyczno-strategiczne wyzwanie. Dlatego po powrocie dziecka do domu stawiamy na proste i smaczne posiłki, których przygotowanie zajmie maksymalnie kwadrans. Wykorzystując sezonowe warzywa, warto przygotować pożywną zupę, której odgrzanie, dzięki funkcji BOOSTER na płytach indukcyjnych Whirlpool, zajmie mniej niż... minutę. Przepis na sezonową, rozgrzewającą i sycącą zupę dyniową, która ukoi brzuchy w jesienne popołudnia. Smacznego!

Przepis na zupę dyniową z kandyzowanym boczkiem
Składniki:
• 1 mała dynia cukrowa
• 1½ łyżki oliwy z oliwek
• 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
• ½ filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
• 1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera
• ¾ łyżeczki świeżo startego imbiru
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 4 filiżanki bulionu warzywnego z małą ilością soli
• ¼ filiżanki dobrej jakości syropu klonowego
• sól
• Kandyzowany bekon:
• 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół
• ¼ filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan
• 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego
• 1 łyżka cukru trzcinowego
• świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Przekrawamy dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usuwamy nasiona i włókna (zachowajcie nasiona, by je uprażyć, są wyśmienite). Umieszczamy połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i pieczemy przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.
Teraz przygotowujemy kandyzowany bekon. Przecinamy plasterki bekonu na pół i umieszczamy go na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce łączymy orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Łyżką rozsmarowujemy mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Pieczemy bekon przez 20 minut, aż się zarumieni. Przekładamy na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy.
Ok. 10 minut przed wyjęciem z pieca gotowej dyni rozgrzewamy w dużym garnku 1½ łyżki oliwy z oliwek. Kiedy będzie gorąca, dodajemy cebulę, marchew i seler i smażymy przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy imbir, cynamon i gałkę muszkatołową, smażymy przez minutę, stale mieszając, a następnie dodajemy bulion warzywny i syrop klonowy.
Wyjmujemy miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodajemy do zupy. Trzymamy na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko studzimy, a następnie miksujemy i ponownie wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą do smaku. Podajemy zupę na gorąco posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.

/źródło - AKW/