Warzywa puszkowane, wekowane i świeże... Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 22 września 2016 08:28

Warzywa w puszkach, wekowane i świeże

Dlaczego lepiej nie jeść świeżych warzyw po sezonie i czemu warto zastąpić je warzywami konserwowymi? Doskonała alternatywa dla warzyw zza oceanu


 

Późną jesienią i zimą, gdy o świeżych warzywach z własnego ogródka możemy jedynie pomarzyć, warzywa ze słoika stanowią wartą uwagi alternatywę dla tych importowanych z innych krajów.
O ich zaletach na pewno wiele może powiedzieć niejeden podróżnik, amator gotowania i każdy, komu wiecznie brakuje czasu. Ułożone piętrowo w szklanych słoikach, kuszą soczystymi kolorami, wyśmienicie smakują i są zdrowsze niż te, które aby do nas trafić, pokonały setki, a nawet tysiące kilometrów.

Słoiki pełne zdrowia
Warzywa przechowywane w słoikach mają wiele zalet, o których często zapominamy. Są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i innych substancji bioaktywnych. Wbrew pozorom są znacznie świeższe niż te, które znajdziemy zimą w sklepach. Jak to możliwe? Odpowiedź jest prosta – warzywa konserwowe nie leżą tak długo po zebraniu. Czas między zebraniem produktu, a zakonserwowaniem go w puszce jest dość krótki. Ale to nie wszystko. Produkty w słoikach mają wydłużony okres przydatności do spożycia. Można je zatem przetrzymywać przez dłuższy czas, chociażby na wypadek pojawienia się niespodziewanych gości.


Wekowane czy importowane?
Nie wszyscy wiedzą, ale warzywa importowane pozbawione są wielu wartości odżywczych i witamin. Pomidory czy ogórki, które trafiają do nas z odległej Holandii, Meksyku, Maroka czy Wysp Kanaryjskich dorastają nie w ziemi, a w wełnie mineralnej, czyli macie z nitek mineralnych, nasączonej wodą i nawozami. Warzywa te w niewielkim stopniu korzystają ze słońca, ponieważ docierają do nas zielone i dojrzewają w sztucznych warunkach. Doskonałą alternatywą dla „świeżych” warzyw importowanych z zagranicy będą najwyższej jakości warzywa konserwowe, np. marki Kuhne. Warzywa te zbierane są ręcznie i świeżo pakowane. Tylko starannie wybrane trafiają do słoiczka. Są doskonałym składnikiem dań kuchni śródziemnomorskich i meksykańskiej. Świetne sprawdzą się jako przekąska lub przystawka.

Przykładowe przepisy


Pikantne udka z kurczaka


Składniki:
• 5 papryczek jalapeno, np. marki Kuhne
• 1 cebula
• 4 pomidory
• ząbek czosnku
• 4 udka kurczaka
• łyżka octu
• przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano
Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek posiekaj, papryczki pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszaj z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polej kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Sezon na talerzu: kolorowa sałatka z kurczakiem


Składniki
• 1 ogórek konserwowy (np. marki Kuhne)
• 2 łyżki dressingu Vinaigrette (np. marki Kuhne)
• 1 główka sałaty lodowej
• 100 g piersi z kurczaka
• ½ dużej czerwonej papryki
• 5 sztuk pomidorków koktajlowych
• puszka kukurydzy
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kukurydzę i skrapiamy dressingiem Vinaigrette.
Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 22 września 2016 08:56