Wpisany przez S.Z.
|
środa, 21 września 2016 16:53 |
SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
Spaghetti z owocami morza
Składniki: 320 g spaghetti 500 g świeżych krewetek 1 kieliszek wytrawnego białego wina 500 g omułków czosnek natka pietruszki oliwa sól, pieprz 100 g passaty pomidorowej
Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy omułki pod bieżącą wodą. Myjemy krewetki, pozbawiamy je główek, po czym podsmażamy je na oliwie. Zalewamy winem i po jego odparowaniu zdejmujemy główki z patelni, następnie dodajemy omułki. Znów zalewamy winem, przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu do momentu, w którym omułki się otworzą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy i odcedzamy spaghetti, po czym wrzucamy je na patelnię z omułkami, dodając też łyżeczkę poszatkowanej natki pietruszki. Podajemy na gorąco.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
|