Francuskie tosty herbaciane - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 21 września 2016 16:41

Przepis na francuskie tosty herbaciane z sosem porzeczkowym


Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od tego jak je skomponujemy, zależeć będzie, ile nabierzemy energii do działania, dlatego nigdy nie powinniśmy z niego rezygnować. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich najbliższych smakołykami o poranku, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na pyszne tosty francuskie z dodatkiem herbaty, wzbogacone pysznym sosem porzeczkowym.

 

Francuskie tosty herbaciane z sosem porzeczkowym
Składniki (1 porcja):


Tosty
* 125 ml mleka migdałowego
* 2 torebki Cinnamon Haze Ahmad Tea London
* 1 duża kromka wysuszonego chleba
* 2 jajka
* olej
* 1 łyżka wody


Sos porzeczkowy:
* 4 łyżki cukru brązowego
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka porzeczek
* 1 laska wanilii
* 1 łyżeczka żelatyny
* woda


Sposób przygotowania:
Sos porzeczkowy:
Do jednej łyżeczki żelatyny dolej 2 łyżki wody i pozostaw na 10 minut, aż napęcznieje. W osobnym naczyniu wymieszaj umyte wcześniej porzeczki z cukrem i podgrzewaj je do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok. Cały czas mieszaj, aby ich nie przypalić. Dodaj sok z cytryny, 5 łyżek wody, mąkę ziemniaczaną oraz ziarenka wanilii, wymieszaj i poczekaj, aż sos się zagotuje. Następnie dodaj żelatynę i mieszaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Sos pozostaw do ostygnięcia.

Tosty:
Podgrzej mleko migdałowe. Wrzuć do niego 2 torebki Cinnamon Haze Ahmad Tea London i pozostaw na minimum 30 minut. Następnie przelej mleko do płaskiego naczynia z krawędziami. Przyszykuj drugie naczynie, wbij do niego dwa jajka i roztrzep je na jednolitą masę. Chleb zamocz z obu stron najpierw w mleku, a następnie w masie jajecznej. Rozgrzej olej na patelni i połóż na nim wcześniej przygotowaną kromkę chleba. Poczekaj, aż zbrązowieje i obróć na drugą stroną. Zdejmij z patelni i polej sosem porzeczkowym.

Pycha!

/źródło - /

Poprawiony: środa, 21 września 2016 16:52