Świeże makarony na włoską nutę - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 21 września 2016 16:13

ŚWIEŻY MAKARON CAPELLI D’ANGELO Z POMIDORAMI i TAGLIOLINI Z SEPIĄ

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

ŚWIEŻY MAKARON CAPELLI D’ANGELO Z POMIDORAMI

Czas przygotowania: 2,5 godziny
Poziom trudności: średni

Składniki:
200 g mąki 00
100 g mąki z pszenicy durum
2 jajka
3 łyżki koncentratu pomidorowego


Sposób przygotowania:
Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze capelli d'angelo powinny mieć szerokość 1.5 milimetra. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.
Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=GWGI2BQ8DFc
Tak delikatny makaron idealnie komponuje się z parmezanem, masłem i szałwią.


Smacznego!


ŚWIEŻY MAKARON TAGLIOLINI Z SEPIĄ


Czas przygotowania: 2,5 godziny
Poziom trudności: średni

Składniki:
200 g mąki 00
100 g mąki z pszenicy durum
1 torebeczka sepii
3 jajka

Sposób przygotowania:
Zagniatamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut, po czym zawijamy ciasto w folię i odkładamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra,
a nasze tagliolini powinny mieć szerokość 3 milimetrów. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=JEgYCTazfHY
Ten makaron idealnie komponuje się z czosnkiem, pomidorem i selerem naciowym.
Smacznego!


O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

/źródło - AKW/