ŚWIEŻY MAKARON CAPELLI D’ANGELO Z POMIDORAMI i TAGLIOLINI Z SEPIĄ
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
ŚWIEŻY MAKARON CAPELLI D’ANGELO Z POMIDORAMI
Czas przygotowania: 2,5 godziny Poziom trudności: średni
Składniki: 200 g mąki 00 100 g mąki z pszenicy durum 2 jajka 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania: Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze capelli d'angelo powinny mieć szerokość 1.5 milimetra. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą. Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=GWGI2BQ8DFc Tak delikatny makaron idealnie komponuje się z parmezanem, masłem i szałwią.
Smacznego!
ŚWIEŻY MAKARON TAGLIOLINI Z SEPIĄ
Czas przygotowania: 2,5 godziny Poziom trudności: średni
Składniki: 200 g mąki 00 100 g mąki z pszenicy durum 1 torebeczka sepii 3 jajka
Sposób przygotowania: Zagniatamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut, po czym zawijamy ciasto w folię i odkładamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze tagliolini powinny mieć szerokość 3 milimetrów. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.
Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=JEgYCTazfHY Ten makaron idealnie komponuje się z czosnkiem, pomidorem i selerem naciowym. Smacznego!
O Akademii Kulinarnej Whirlpool. Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
/źródło - AKW/ |