Mandarynki na słodki i słono - przepisy, które Cię zachwycą! Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 08 września 2016 11:13

Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą!

Owoce cytrusowe mają wielu wielbicieli na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych cytrusów jest mandarynka – nazywana młodszą i słodszą siostrą pomarańczy. To owoc, który jest niezwykle ceniony w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ pozyskiwany z niego olejek pięknie pachnie i doskonale wpływa na kondycję skóry. Mandarynka bardzo dobrze sprawdza się również jako składnik wielu wytrawnych potraw oraz deserów.

Mandarynki w zależności od rodzaju mogą być słodkie lub słodko-kwaśne. Niewiele osób wie, że ich smak idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, wegetariańskimi oraz deserami. Do przygotowania tego typu dań świetnie nadają się zarówno mandarynki prosto z drzewa, jak i te w zalewie z puszki. Pamiętajmy tylko, aby wybierać produkty bez konserwantów, np. marki Sandra.

Sałatka tortellini z mandarynkami
Składniki:
* ½ puszki mandarynek (np. marki Sandra)
* 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
* 1 opakowanie tortellini z mięsem
* 1 świeży ogórek
* 1 jogurt naturalny
* 3 łyżki majonezu
* ½ łyżki musztardy
* natka koperku
* sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Makaron tortellini przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie do miski wkładamy odcedzoną kukurydzę, odcedzone mandarynki, gotowy makaron tortellini i pokrojonego w kostkę ogórka. W osobnej miseczce mieszamy jogurt naturalny, majonez i musztardę. Następnie dodajemy umytą, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Gotowy sos dodajemy do miski ze składnikami na sałatkę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem potrawę najlepiej schłodzić w lodówce.

Kurczak na słodko z mandarynkami i ananasem
Składniki:
* 1/3 puszki mandarynek (np. marki Sandra)
* 4 plastry ananasa z puszki (np. marki Sandra)
* 40 dag fileta z piersi kurczaka
* 1 marchewka
* 2 woreczki brązowego ryżu
* curry
* sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie kroimy fileta z piersi kurczaka na małe kawałki. Doprawiamy go solą oraz pieprzem i smażymy na patelni. Następnie gotowy ryż, pokrojonego w kostkę ananasa, mandarynki i marchewkę dodajemy na patelnię z kurczakiem. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy dla smaku curry i smażymy na małym ogniu około 10 minut.
Smacznego! :)

/źródło - /