Limoncello - przepis na domowy likier Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 27 sierpnia 2016 07:31

Limoncello - przepis na domowy likier

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

 

LIMONCELLO

Składniki:
10 cytryn
1l alkoholu (95%)
1l wody
500 g cukru

Sposób przygotowania:
Myjemy cytryny pod bieżącą wodą i obieramy je (będziemy używać tylko skórki). Wlewamy do dzbanka 700 ml alkoholu i wkładamy do niego skórkę z cytryny. Odstawiamy na miesiąc w ciemne i suche miejsce. Po miesiącu płyn powinien nabrać żółtawej barwy.
Po miesiącu wracamy do pracy. Gotujemy w garnku wodę z cukrem (nie dopuszczając do wrzenia). Ochładzamy nasz syrop, po czym przelewamy go do garnka z alkoholem, dodając również pozostałe 300 ml alkoholu. Po kolejnych 40 dniach w ciemnym i suchym miejscu filtrujemy powstały płyn i gotowe!

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
/

Poprawiony: sobota, 27 sierpnia 2016 07:50