Wpisany przez S.Z.
|
sobota, 27 sierpnia 2016 07:31 |
Limoncello - przepis na domowy likier
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
LIMONCELLO
Składniki: 10 cytryn 1l alkoholu (95%) 1l wody 500 g cukru
Sposób przygotowania: Myjemy cytryny pod bieżącą wodą i obieramy je (będziemy używać tylko skórki). Wlewamy do dzbanka 700 ml alkoholu i wkładamy do niego skórkę z cytryny. Odstawiamy na miesiąc w ciemne i suche miejsce. Po miesiącu płyn powinien nabrać żółtawej barwy. Po miesiącu wracamy do pracy. Gotujemy w garnku wodę z cukrem (nie dopuszczając do wrzenia). Ochładzamy nasz syrop, po czym przelewamy go do garnka z alkoholem, dodając również pozostałe 300 ml alkoholu. Po kolejnych 40 dniach w ciemnym i suchym miejscu filtrujemy powstały płyn i gotowe!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl / |
Poprawiony: sobota, 27 sierpnia 2016 07:50 |