Wakacyjne grillowanie - jakie dodatki warto mieć pod ręką
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 20 sierpnia 2016 11:47

Wakacyjne grillowanie – jakie dodatki warto mieć pod ręką?


Piękna pogoda, słońce, wakacje to pełnia sezonu grillowego. Co weekend w niejednym ogródku czuć pieczoną kiełbaskę, kurczaka lub aromatyczną karkówkę. Ale jak przygotować mięso na grilla, by nie tylko pachniało, ale też smakowało wyśmienicie? Wystarczy podawać je ze smakowitymi sosami, które urozmaicą i dopełnią smak grillowego menu, dając prawdziwą ucztę dla podniebienia.


 

Wyśmienita oprawa dla grillowanych mięs
Oprócz przypraw, nic tak nie wzbogaci i nie urozmaici smaku mięsa, jak sosy. Dodatki te doskonale komponują się z grillowanymi smakołykami nadając im niepowtarzalnego aromatu. Prawdziwym smakoszom, marka Kuhne proponuje szeroką gamę sosów z dodatkiem świeżych warzyw i ziół.

Wśród propozycji marki znajdują się m.in.:
• Sos Hot Chili – świeża, słodka i ostra papryka w duecie z pomidorami, a wszystko doprawione specjalną kompozycją ziół i przypraw. Niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, wędlin, potraw z grilla, chili con carne.
• Sos Barbecue – wyborny aromat pomidorów i dymu z ogniska, a do tego piękna, ciemna barwa. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, szaszłykami i warzywami.
• Sos Czosnkowy – kremowy sos z dużą ilością jogurtu i świeżego, aromatycznego czosnku, delikatnie doprawiony ziołami. Doskonale smakuje ze świeżo grillowanymi krewetkami, pieczonym mięsem, rybami oraz owocami morza.


Przykładowe przepisy


Grillowana ryba, a może soczyste szaszłyki? Zobacz przepisy na klasyczne i niebanalne potrawy z rusztu z dodatkiem smakowitych sosów.


Grillowana ryba z pomarańczową nutą
Składniki
• 3 łyżki sosu Hot Chili np. marki Kuhne
• 100 g filetu z ryby np. dorsza
• 1 pomarańcza
• garść rukoli
Przygotowanie
Filet z ryby myjemy, osuszamy i kładziemy na folii aluminiowej. Rybę skrapiamy sokiem z pomarańczy i kładziemy na rozgrzanym grillu. Grillujemy ok. 20 min., a następnie układamy na liściach rukoli, z dodatkiem cząsteczek pomarańczy i podajemy z sosem Hot Chili marki Kuhne.


Kurczak na patyku
Składniki
• 2 łyżki sosu Barbecue np. marki Kuhne
• 100 g piersi z kurczaka
• ½ małej cukinii
• ½ dużej czerwonej papryki
• 5 sztuk pomidorków koktajlowych
• plaster ananasa
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Warzywa kroimy w niewielkie kawałki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i warzywa. Szaszłyki kładziemy na tackach i grillujemy przez ok. 20 min. Podajemy z sosem Barbecue marki Kuhne.

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 20 sierpnia 2016 12:00