Urlopowy poradnik plażowicza, czyli dieta na letnie upały Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 29 lipca 2016 11:40

Urlopowy poradnik plażowicza, czyli dieta na letnie upały

Wszyscy kochamy lato, słońce i wakacyjne wyjazdy. Jednak letnie upały mogą mocno dać się we znaki. Gdy słupek rtęci podnosi się powyżej 30 stopni warto nieco zmodyfikować swój jadłospis. Wysokie temperatury sprawiają, że spada tempo przemiany materii, dlatego dobrze jest spożywać lekkie potrawy, które dodatkowo nie podniosą temperatury naszego organizmu.


 

Co na talerzu?
Nie od dziś wiadomo że to, co jemy ma znaczny wpływ na nasze zdrowie. Wraz z potem tracimy wodę i cenne związki mineralne, dlatego podczas wyczerpujących upałów powinniśmy zadbać o odpowiednią dietę. Tłuste i ciężkostrawne potrawy warto zastąpić lekkimi przekąskami, które nie tylko uzupełnią braki witaminowe, ale także wychłodzą nasz organizm. Latem postawmy więc na sezonowe warzywa. Są nie tylko łatwo dostępne, ale też smaczne i zdrowe. Osoby, które obawiają się monotonii w posiłkach mogą warzywa połączyć z sosem lub dipem, który nada im wyrazistości i podkreśli smak. Sos to także dobry pomysł, by do jedzenia warzyw zachęcić najmłodszych – mówi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Warto zwracać uwagę, by smażone potrawy zastąpić tymi gotowanymi na parze lub duszonymi, ponieważ trawienie tłustych, smażonych potraw zajmie naszemu organizmowi więcej czasu. Może także powodować przykre dolegliwości żołądkowe.


Śródziemnomorskie inspiracje
Co łączy klimat śródziemnomorski i tętniący życiem kurort w Gdyni? Więcej niż mogłoby się wydawać. Udowodniono bowiem, że w upały najlepiej sprawdza się dieta śródziemnomorska. To ogólna nazwa potraw spożywanych w basenie Morza Śródziemnego. Raczą się nią więc Włosi, Grecy czy Hiszpanie. W skład ich jadłospisu wchodzi głównie bogata w dobre kwasy tłuszczowe oliwa z oliwek, znane ze swoich dobroczynnych właściwości ryby oraz produkty zbożowe. Wbrew pozorom te ostatnie, spożywane w rozsądnych ilościach, nie tuczą, za to zawierają błonnik, który wspomaga trawienie. Wysokie temperatury sprzyjają podniesieniu ciśnienia krwi oraz ogólnemu osłabieniu układu nerwowego, a dieta śródziemnomorska polecana jest osobom z nadciśnieniem.


Co do picia?
W czasie upałów najlepiej sprawdza się picie wody mineralnej. Dzienne spożycie wody powinno się wahać od 2 do 3 litrów. Człowiek powinien pić jej od 2 do 3 litrów dziennie. Pamiętajmy, że wodę zawierają także soczyste, letnie owoce. Podczas upałów tracimy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu elektrolity i sole mineralne.
Ich niedobór należy systematycznie uzupełniać. Skarbnicą takich mikroelementów jest sok pomidorowy – zawiera aż 230 mg potasu na 100 g produktu. W upalne dni często popełniamy błąd, pijąc nadmiernie schłodzone napoje. W ten sposób sztucznie i jedynie chwilowo zbijamy temperaturę ciała. Ławo wtedy o infekcję z powodu zbyt dużej różnicy temperatur.
Wszyscy, którzy nie mają ochoty spędzać pięknego, słonecznego dnia w kuchni docenią lekką dietę, składającą się z posiłków prostych i szybkich w przygotowaniu oraz lekkostrawnych. Wpływ takiej diety sprawi, że będziemy cieszyć się dobrym humorem i samopoczuciem – nawet w czasie upałów.

/źródło - /