Wolnośc, równość i ... wykwintny smak
Wpisany przez S.Z.   
środa, 20 lipca 2016 11:54

Wolność, równość i ... wykwintny smak

14 lipca to ważna data w historii Europy – dzień zburzenia Bastylii i początek Wielkiej Rewolucji Francuskiej. Dziś jednak Francja kojarzy się przede wszystkim z wysmakowaną kulturą jedzenia. Bogactwo aromatów, najlepsze składniki, oryginalne połączenia, a przy tym bardzo silne tradycje regionalne to esencja kuchni francuskiej, która inspiruje najlepszych kucharzy i jest podstawą ich zawodowej edukacji. Czym charakteryzuje się kuchnia Alzacji, Lotaryngii, Prowansji? Gdzie je się boeuf bourguinion, a gdzie coq au vin?


 

Niełatwo w kilku zdaniach opisać specyfikę kuchni francuskiej. Zmienia się ona w zależności od regionu. Z pewnością jednym z jej najważniejszych elementów jest doskonałe wino. Ale co poza tym sprawia, że francuskie jedzenie jest tak sławne i doceniane?


Z królewskich stołów
Wykwintny charakter kuchni francuskiej sięga czasów monarchii. Szefowie królewskiej kuchni czerpali inspiracje z lokalnych tradycji, wzbogacając je o nowinki zagranicznych przepisów. Dzięki związkom małżeńskim królów Francji z przedstawicielkami innych dynastii zmieniała się nie tylko moda i obyczaje, ale także smaki. Wprowadzano dania mocno aromatyzowane i doprawiane np. cynamonem czy imbirem. W 1651 roku ojciec francuskiej kuchni, François de La Varenne wydał obowiązkową lekturę wszystkich współczesnych kucharzy – Le Cuisinier françois (Kucharz francuski). To dzieło jest nie tylko książką kucharską, ale także przepisem na idealny francuski smak. Varenne odsunął spod ręki kucharzy egzotyczne dodatki i nakazał im wrócić do świeżości, naturalności i prostoty, która do dziś urzeka miłośników dobrego jedzenia. Przywrócił do łask warzywa, takie jak groszek czy kalafior, a także delikatny smak ziół: rozmarynu, tymianku. To jemu zawdzięczamy zagęszczane sosy czy potrawy duszone na wolnym ogniu. O tym, jak bardzo ceniono pracę Varenne’a świadczy fakt, że jego dzieło doczekało się... pirackiej wersji!


Francuski smak niejedno ma imię
Aby zrozumieć bogactwo francuskiej kuchni należy poznać regiony Francji i ich specyfikę. – Francja jest zróżnicowana klimatycznie i kulturowo, a kuchnia stanowi tego odzwierciedlenie – mówi Małgorzata Wychowaniec, właścicielka warszawskiej restauracji Abażur, serwującej dania francuskiej kuchni.


Zachód i północny-zachód
W kuchni północnej Francji da się zauważyć dobór potraw odpowiedni do chłodnego, morskiego klimatu. To rejon bardzo bogaty kulturowo, który czerpie wiele od mniejszości narodowych. Najbardziej wysunięty na północ jest Nord-pas-de-Calais w dużej mierze zamieszkiwany był Flamandów. Ich obecność silnie odbiła się na tamtejszej tradycji kulinarnej. Mimo dostępu do morza region słynie z dań mięsnych, wędlin i pasztetów. Flagową potrawą jest gulasz z czterech rodzajów mięsa. Z kolei Pikardia, część Nord-pas-de-Calais, to ojczyzna doskonałych jarzynowych zup.
Przesuwając się dalej na zachód trafiamy do Normandii słynącej z owoców morza i alkoholi produkowanych z jabłek. Nie można tu nie spróbować małży św. Jakuba, sera camembert, cydru czy calvadosu. Kwintesencją tego regionu są moules à la crème, czyli mule gotowane w sosie z białego wina i śmietany. Poniżej odwiedzimy Bretanię słynącą z najlepszych naleśników oraz doskonałych homarów.


Francja centralna
W samym sercu kraju leży Ile de France, czyli region, którego stolicą jest Paryż. Kuchni paryskiej nie można zaliczyć do typowo lokalnej. Dominuje w niej niezwykły kunszt, dopracowanie najdrobniejszych szczegółów i wiele inspiracji z całego świata. Paryż to stolica kuchni wykwintnej, w dużej mierze międzynarodowej. Jednak nie warto jej smakować bez lokalnego, doskonałego pieczywa, które tradycyjnie pojawia się jako element śniadania lub zakąska przed posiłkiem. Rano serwuje się tu bagietkę z dżemami, zwanymi „confitures” lub słodkie bułeczki brioches czy rogaliki – croissants. W ciągu dnia będziemy mieli okazję spróbować rozmaitych wariantów chleba wzbogaconych kozim serem, migdałami czy solą morską.
Aby skosztować wybornych francuskich win i potraw warto wybrać się do Burgundii. To tu na „złotych zboczach” dojrzewają winogrona, z których produkowane są słynne wina. Na ich bazie powstają też osławione, flagowe francuskie potrawy - boeuf bourguinion (wołowina po burgundzku) i coq au vin (kurczak w winie). To tu przyrządza się też ślimaki winniczki (często pochodzące z Polski) w sosie z czerwonego wina i stąd pochodzi musztarda Dijon.
Zupełnie inna dzięki swojej prostocie jest za to kuchnia Owernii. To miejsce wyróżniające się na mapie luksusowych i wykwintnych smaków całkowicie innym stylem. Region słynie z prostej, chłopskiej, pożywnej kuchni pełnej tłustego mięsa. Mieszkańcy Owernii z dużym namaszczeniem traktują swoje regionalne produkty opierając na nich swoją kulinarną tradycję.


Wschód
Kulturę wschodniej Francji ukształtowała jej burzliwa historia. Przez wieki Alzacja i Lotaryngia stanowiły sporne tereny, przechodzące w ręce Niemców. Stąd silne germańskie wpływy w kuchni tego regionu - stosowanie kiszonej kapusty czy zamiłowanie do ciężkich, mięsnych potraw. Typowe dla obu regionów są także tarty, w tym najbardziej znana – quiche lorraine. Alzacja słynie także z doskonałych trunków: wina i piwa.
Jadąc na południe trafiamy do regionu Rodan-Alpy. Tu spróbujemy doskonałych kiełbas i lokalnych serów. Dolina Rodanu to miejsce, w którym podstawę stanowią lokalne składniki: ser reblochon, drób i ryby z jezior Dombes.


Południe
- Południe Francji pachnie lawendą, morzem i solą morską. Kwintesencją tutejszego klimatu jest zupa Bouillabaisse na bazie ryb, owoców morza i białego wina. Stanowi połączenie różnych smaków. Południe Francji to także słońce i przyprawy - opowiada Małgorzata Wychowaniec z Restauracji Abażur specjalizującej się we francuskiej kuchni.
Zdecydowanie najbardziej różnorodnym regionem południa jest Prowansja, z której pochodzą słynne zioła prowansalskie. To właśnie tutaj królują potrawy na bazie tego, co oferuje Morze Śródziemne. Oprócz tego ciepły klimat pozwala na hodowlę niemalże wszystkich rodzajów warzyw, dlatego kuchnia prowansalska jest pełna zieleni. Stąd pochodzi ratatouille – pyszny warzywny gulasz, w którym znajdziemy cukinię, bakłażana, paprykę, pomidory i czerwoną cebulę.
Sąsiednia Langwedocja to z kolei region, gdzie na stołach najczęściej pojawiają się szparagi, mięso z ptactwa i dziczyzna. Stąd pochodzi cassoulet, sycące danie z fasoli, wieprzowiny, gęsiny i mięsa kaczego. Podobnie jak Prowansja, Langwedocja czerpie inspiracje z morza.
Warto wspomnieć także o Akwitanii znajdującej się tuż przy granicy z Hiszpanią, a dokładniej o jej konkretnym regionie – Perigord. To stąd pochodzą najdroższe grzyby świata – trufle.


Kraina multikulinarna
Wspólną cechą wszystkich regionów kulinarnych Francji jest ogromny szacunek do produktu i wykorzystywanie tego, co mogą zapewnić lokalni dostawcy. Właśnie dlatego tereny nadmorskie słyną z owoców morza, a w centralnej Francji niemalże do każdej potrawy dodaje się wino.
– Kuchnia francuska oferuje niezwykle bogaty wachlarz produktów z różnych regionów od morza po góry, dania delikatne i cięższe, tłuste i lekkie. Charakterystyczne dla Francji jest to, że tradycyjne potrawy smakują inaczej spod ręki każdej gospodyni. Za to ich wspólnym mianownikiem jest bardzo wysoka jakość składników. To kluczowa cecha kuchni francuskiej – podsumowuje Małgorzata Wychowaniec z Restauracji Abażur.


O Restauracji Abażur
Restauracja Abażur, dawniej Salon Kulinarny, przeszła metamorfozę pod czujnym okiem Magdy Gessler. W programie Kuchenne Rewolucje, pani Magda postawiła na znaczące zmiany.
Lokal znajduje się na warszawskich Bielanach przy ul. Raduńskiej 7 i stanowi wspaniałą alternatywę dla miłośników kulinarnych podróży. Co wyróżnia Abażur? Dlaczego warto się tam wybrać?
Specjalnością restauracji jest znakomita kuchnia, bazująca na tradycyjnych francuskich smakach. Dodatkowo, menu wzbogacone zostało o autorskie propozycje utalentowanych kucharzy, gotujących z prawdziwą pasją. W swej pracy, stosują oni nowoczesne techniki przygotowywania dań, takie jak sous vide, confit czy fusion. W karcie win znajdują się starannie dobrane trunki, zarówno pod kątem potraw, jak ich jakości czy walorów bukietu smaków.
Charakterystyczną cechą restauracji jest elegancki, a zarazem kameralny wystrój wnętrz. Wyjątkowy nastrój budują żywe, pomarańczowe dodatki oraz to, od czego restauracja wzięła swoją nową nazwę – abażury. Ten element lamp znajdziemy na każdym ze stolików.
Latem goście chętnie korzystają z możliwości jedzenia na świeżym powietrzu, dlatego lokal wychodzi temu naprzeciw. Wśród kwitnącej zieleni, na tarasie, odnaleźć możemy spokój i wytchnienie, a to wszystko w sercu miasta.
Zespół Abażura tworzą pasjonaci , którzy sprostają nawet najbardziej wymagającym klientom. Służą oni pomocą w wyborze dań, napojów oraz dopasowanych do posiłków win. Salą restauracyjną opiekują się wykwalifikowani kelnerzy, którzy zadbają o dobre samopoczucie i komfort gości.
Restauracja Abażur
Ul. Raduńska 7
01-681 Warszawa

/źródło - /

Poprawiony: środa, 20 lipca 2016 12:34