Zdrowie na talerzu: Papryczka chili Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 16 lipca 2016 13:12

Zdrowie na talerzu: Papryczki chili


Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.


Pikantne zdrowie
Papryczki chili wykazują lecznicze właściwości i korzystnie wpływają na nasz organizm. Obecna w nich kapsaicyna wspomaga przemianę materii, dlatego szczególnie poleca się ją osobom na diecie odchudzającej. Ponadto wzmacnia odporność oraz chroni przed chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą oraz pomaga walczyć z komórkami nowotworowymi. Ale to nie wszystko. Zawarte w papryce witaminy A, C, E i B wzbogacają organizm o cenne składniki odżywcze, a także działają antyoksydacyjnie.
Różne rodzaje papryczek
Pod ogólnym pojęciem papryczek chili kryje się wiele ich rodzajów i odmian. Różnią się one od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim poziomem ostrości. Na rynku istnieje wiele odmian papryczek, które można kupić zarówno na dziale świeżych warzyw, jak i pod postacią marynat, które proponuje marka Kuhne. Wśród propozycji firmy znajdują się m.in.:
• Peperoni – papryka najprawdopodobniej pochodzi z Peru, gdzie znana i uprawiana była już w czasach starożytnych. Występuje w postaci długich, dochodzących do 15 cm strąków w kolorze czerwonym lub zielonym. Idealnie sprawdza się jako dodatek do klasycznego chili con carne, do sałatek lub jako przystawka. Jej ogniście ostry smak zadowoli wszystkich miłośników pikantnych potraw.
• Jalapeno – ta pochodząca z meksykańskiego miasta Jalapa odmiana papryki, często spotykana jest już w formie przetworzonej. Ma ciemnozielony kolor, wąski kształt i jest długości połowy ołówka. Choć ma teksturę słodkiej papryki – gruba ściana i chrupkość- jest zdecydowanie ostrzejsza. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań z makaronu i sosów.

 


Przykładowe przepisy


Z peperoni i jalapeno – oto pomysły na pikantne dania, które zadowolą podniebienia miłośników ostrych smaków.


Pyszny duet: Pepperoni i łosoś
Składniki:
• 3 marynowane papryczki peperoni, np. marki Kuhne
• 2 łyżki śmietany
• 150 g wędzonego łososia
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 6-8 łyżek oliwy do smażenia
• 40 dag makaronu spaghetti
• pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Paprykę i łososia pokrój w cienkie paski, a następnie podsmaż na średnim ogniu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość duś przez chwilę pod przykryciem, uważając by nie przypalić czosnku. Dodaj śmietanę i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj. Makaron ugotuj al dente z dodatkiem oliwy. Wyłóż na talerze i podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.


Piekielny kurczak z papryczkami jalapeno
Składniki:
• 5 papryczek jalapeno, np. marki Kuhne
• 1 cebula
• 4 pomidory
• ząbek czosnku
• 4 udka kurczaka
• łyżka octu
• przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano
Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek posiekaj, papryczki pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszaj z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polej kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 16 lipca 2016 13:22