Pyszny weekend - czas na królewskie śniadanie! - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 12 lipca 2016 05:50

Pyszny weekend – czas na królewskie śniadanie!


Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi

Sobotnie i niedzielne poranki to czas tylko dla nas i najbliższych. Niespieszna, beztroska atmosfera sprzyja przygotowaniu wyjątkowego śniadania, które można celebrować w rodzinnym gronie. PROSTE HISTORIE podpowiedzą, jak pierwszy posiłek zamienić w rozkoszne, kulinarne ucztowanie.

Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend... warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które może być cudownym rozpoczęciem dnia. Dzięki PROSTYM HISTORIOM w kilka chwil przygotujesz pyszną, smażoną chałkę z sosem budyniowym i owocami leśnymi – to oryginalna i wyjątkowo smaczna propozycja na lipcowe śniadanie. Aromaty ciasta i owoców przywołają na myśl beztroskie wakacje u babci, a na buziach wszystkich małych domowników wywołają... niemały uśmiech. Będzie pysznie, prosto i lekko – w ten weekend zapowiada się idealne letnie przedpołudnie z prawdziwymi smakołykami!

Składniki:
- Owoce lasów i sadów PROSTE HISTORIE
- 250 ml tłustego mleka
- szczypta kardamonu
- 60 g cukru pudru
- ½ otartej skórki z pomarańczy
- 4 żółtka jajek
- 1 całe jajko
- 4 kromki chałki
- łyżka masła

Sposób przygotowania:
Do mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, otartą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy przyprawy. Z żółtek i 30 g cukru pudru ukręcamy kogel mogel. Mleko ponownie doprowadzamy do wrzenia i gorące, ciągle mieszając, wlewamy do ukręconych żółtek. Przenosimy na mały ogień i nieustannie pilnujemy gęstniejącego kremu. Gdy osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, dodajemy do niego 3 czubate łyżki zamrożonych "Owoców lasów i sadów" PROSTE HISTORIE. Już nie podgrzewamy, owoce świetnie wkomponują się w sos. Na maśle smażymy kromki chałki zanurzonej w lekko podbitym jajku. Rumiane serwujemy z ciepłym, owocowym sosem budyniowym.

/źródło - /