Szybkie i wykwintne przekąski dla kobica - bruchetta - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 06 lipca 2016 09:37

Szybkie i wykwintne przekąski dla kibica!
...czyli bruchetta niejedno ma imię

Gorączka euro trwa, a piłkarskie emocje sięgają zenitu. W trakcie kibicowania nie może zabraknąć pysznych i niebanalnych przekąsek, które dodają smaku długo wyczekiwanym Mistrzostwom Europy w Piłce Nożnej. Warto jednak odejść od popularnych, ale niezdrowych chipsów i przygotować niebanalne przysmaki, które zaskoczą najbliższych, z którymi będziemy dzielić piłkarskie emocje. Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie poleca bruschettę w kilku zaskakujących odsłonach: na słodko z ricottą, truskawkami, rzodkiewką, miodem i bazylią oraz gorgonzolą w roli głównej na dwa sposoby.

BRUSCHETTA Z GORGONZOLĄ I PODSMAŻONĄ GRUSZKĄ
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 20 minut


Składniki:
- 3 kromki chleba
- 100 g gorgonzoli
– 1 gruszka
- poszatkowana natka pietruszki
- sól
- oliwa extra vergine
- 1 łodyga selera naciowego
- czosnek

Sposób przygotowania:
Kroimy drobno łodygę selera. Po podsmażeniu chleba nacieramy go ząbkiem świeżego czosnku, skrapiamy oliwą i smarujemy gorgonzolą. Podsmażamy pokrojoną gruszkę na patelni przez 30 sekund i dekorujemy nią bruschettę, dodając natkę pietruszki i selera. Doprawiamy solą i pieprzem.


BRUSCHETTA Z GORGONZOLĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 20 minut


Składniki:
- kilka kromek chleba
- 100 g gorgonzola
- czosnek
- 100 g orzechów włoskich
- świeży czosnek
- oliwa
- sól
- rozmaryn
- miód gryczany

Sposób przygotowania:
Podsmażony chleb pocieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i smarujemy gorgonzolą.
Dekorujemy orzechami włoskimi i łyżeczką miodu. Doprawiamy solą i rozmarynem.
Smacznego!


BRUSCHETTA Z RICOTTĄ, TRUSKAWKAMI, RZODKIEWKĄ, MIODEM I BAZYLIĄ
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
- 3 kromki chleba
- 200 g ricotty
- 30 g bazylii
- 5 rzodkiewek
- 8 truskawek
- miód
Sposób przygotowania:
Tostujemy chleb. Ricottę, bazylię i rzodkiewki miksujemy na krem. Dekorujemy truskawkami i miodem. Smacznego!
Szybko i sprawnie, nawet w przerwie meczu, przygotujecie powyższe przekąski dzięki płycie indukcyjnej ACM 868/BA/IXL z linii wzorniczej Cube marki Whirlpool. Płyta wyposażona jest w specjalną strefę FlexiCook, czyli dwa niezależne pola grzewcze, które w razie potrzeby mogą działać razem. Dzięki FlexiCook zorganizowanie poczęstunku nawet dla większej liczby gości nie będzie żadnym problemem.

/źródło - /