Wpisany przez S.Z.
|
niedziela, 03 lipca 2016 11:43 |
Pstrąg łososiowy na karczochach
Karczochy? Nie jest to wzrzywo leżące na każdym straganie, ale jest u nas dostępne. Pstrąg łososiowy również. Dlaczego nie połączyć tych dwóch składników?
Składniki (2 porcje):
• 2 filety z pstrąga (ok. 400 g) • 1/2 op. Karczochów krojonych marki Ponti • 200 g makaronu Rurki skręcane – Tortiglioni nr 24 marki Arrighi • 200 g pomidorów koktajlowych • 1/2 małej cebuli • 1 ząbek czosnku • garść bazylii • Oliwa z oliwek Extra Vergine marki Olitalia • Glassa Gastronomica marki Ponti • 3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody) • sól • pieprz • pieprz czerwony w ziarnkach
Wykonanie: 1. Pstrąga umyj. Posól. 2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. 3. Pomidorki przekrój na połowy. 4. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia. 5. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem. 6. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut. 7. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6–10 minut. 8. Posiekaj bazylię. 9. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj. 10. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
/źrodło - / |
Poprawiony: niedziela, 03 lipca 2016 11:51 |