Poradnik głodnego kibica, czyli co wrzucić na ząb - nie tylko podczas oglądania meczu
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 30 czerwca 2016 08:49

Poradnik głodnego kibica, czyli co wrzucić na ząb – nie tylko podczas meczu

Bramki są dwie, piłka ciągle w grze, a kibice na stadionach. I oczywiście tłumnie zebrani przed telewizorami. Trwa Euro 2016, a przed nami Igrzyska Olimpijskie w Rio De Janeiro. Tegoroczne lato to niewątpliwie czas sportowych emocji, a także związanych z nimi spotkań towarzyskich. Radzimy, co podać na stół, by kibicowanie ulubionym zawodnikom było jeszcze przyjemniejsze.


Głodni emocji
Wygodna kanapa, panoramiczny telewizor i dobre towarzystwo to składniki udanego dopingowania. Jednak kibice są głodni nie tylko sportowych emocji, dlatego w tym zestawie nie możemy pominąć... smacznego jedzenia! 90 minut meczu i przerwa sprawią, że nawet najbardziej zagorzali fani sportu zdążą zgłodnieć. Na wspólne świętowanie sukcesów przydadzą się patery na przekąski, salaterki, małe miseczki do sosów i dipów, deska na sery, a także duża ilość wykałaczek lub patyczków do szaszłyków. Nie zapomnijmy też o serwetkach oraz talerzykach. Najlepiej wybrać naczynia jednorazowego użytku. Zaoszczędzimy dzięki temu czas przy sprzątaniu. W sklepach znajdziemy nawet takie z motywem piłkarskim! Podczas sportowej domówki sprawdzą się tak zwane przekąski fingerfoodowe, które możemy wziąć do ręki i zjeść w miarę szybko. Nie chcemy przecież, by umknęło nam coś ze sportowych zmagań.

Na ciepło....
Wielu kibiców nie wyobraża sobie oglądania meczu lub innych rozgrywek bez kufla piwa lub kieliszka wina w dłoni. Łączenie potrawy i trunku ma generalnie dwie zasady: podobieństw i przeciwieństw. Jeżeli więc na naszej domówce mamy zamiar podać alkohol wybierzmy ciepłe, nieco tłustsze przekąski. Aby nie było nudno dobierzmy do nich sos. Tłustsze i cięższe przekąski, jak własnoręcznie zrobione stripsy, nuggetsy czy skrzydełka z kurczaka najlepiej połączmy z sosem o niezbyt dominującym bukiecie zapachowym. Odpowiednio dobrane będą sosy: czosnkowy lub musztardowy, które podkreślą smak potraw - radzi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Warto wiedzieć, że kufel piwa wypity po posiłku nie tylko gasi pragnienie, ale co ciekawe, sprawia też, że smaki kolejnych potraw nie będą się mieszać. Jako uzupełnienie wspomnianych już ciepłych mięs możemy więc podać jasne lekkie piwo albo takie z mocno wyczuwalną goryczką - dodaje ekspert.

Lub na zimno....
Alternatywą dla sycących przekąsek mięsnych są nie mniej popularne podczas świętowania przegryzki – miniaturowe kanapeczki, nachosy, paluszki, krakersy czy orzeszki. Do przygotowania fantazyjnych, a zarazem smacznych kanapek nie trzeba wiele. Pszenna bagietka lub włoskie panini z bazylią, rukolą i serem mozzarella udekorowana sosem kanapkowym będzie wyśmienita. Nachosy możemy podać z sosem meksykańskim, a krakersy świetnie będą się komponowały z dipem serowym. Smakosze owoców morza mogą wybrać panierowane krewetki, lub ślimaki – idealne na zmagania we Francji.

 


Życzmy sobie wzajemnie wielkich i smacznych sportowych emocji!

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 30 czerwca 2016 08:58