Pyszne sałatki w 10 minut dzięki warzywom z puszki
Sałatka to bardzo lekkie danie, które idealnie sprawdza się, gdy temperatura na zewnątrz znacznie przekracza 20 °C. Taka forma posiłku jest także bardzo zdrowa i dostarcza nam sporej dawki energii, która przydaje się w długie, letnie dni. Sałatki możemy przyrządzać ze świeżych warzyw lub tych prosto z puszki, które również pozwolą nam skomponować pyszną i sycącą przekąskę.
Przepisy na sałatki z warzywami z puszki
Sałatka z kolorową papryką Składniki na sałatkę: * 1 puszka papryki trójkolorowej (np. marki Sandra) * 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra) * pół słoika zielonych oliwek * zielona sałata
Składniki na sos: * 4 łyżki jogurtu naturalnego * 1 łyżka oliwy z oliwek * 2 łyżki soku z cytryny * 4 łyżki majonezu * 1 ząbek czosnku * szczypta tymianku * sól i pieprz
Przygotowanie: Sałatę dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie odcedzamy kukurydzę i trójkolorową paprykę, a oliwki kroimy na połowę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do osobnego, mniejszego naczynia przelewamy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz dodajemy majonez i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zawartość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy, aż do powstania sosu, którym polewamy składniki w misce. Gotową sałatkę przed podaniem wkładamy na pół godziny do lodówki.
Sałatka z czerwoną fasolą Składniki: * 1 puszka czerwonej fasoli (np. marki Sandra) * 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra) * 200 g szynki * 200 g żółtego sera * 7 ogórków konserwowych * 1 por * 6 łyżek majonezu * szczypta papryki w proszku * sól i pieprz
Przygotowanie: Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a białą część pora w pół plasterki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą wrzucając je do miski. Następnie dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz, majonez i dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę schładzamy przez kilka minut w lodówce.
Smacznego!
/źródło - / |