Miętowy krem z groszku - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 17 czerwca 2016 09:24

Miętowy krem z groszku - przepis

Tradycyjny, szkolny obiad nie odbyłby się bez udziału groszku i marchewki. I choć warzywa te dla wielu są prawdziwą zmorą z dzieciństwa warto się do nich przekonać z uwagi na ich cenne właściwości. W kuchni możemy je wykorzystać na kilka sposobów.

Jeśli małe, zielone kuleczki są przerażające dla waszych maluchów, wystarczy je zmiksować i podać w formie sosu do pieczeni lub zupy. Dzisiaj Mój Ulubiony poleca smakowitą potrawę z jednym z nich - miętowy krem z groszku pod pierzyną z twarożku! Czerwiec to idealny moment na przygotowanie potrawy ze świeżym groszkiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać mrożony. Groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju dla dzieci, jak również zapobiega wielu chorobom i niweluje ich skutki. Pomaga w redukcji cholesterolu, wzmacnia układ krwionośny i zapobiega anemii. Smacznego!

 

„Miętowy krem z groszku”

PRZEPIS:
1 l bulionu
4 duże liście mięty
sól do smaku
450 g świeżego lub mrożonego groszku
100 g twarożku kanapkowo – sernikowego np. Mój Ulubiony
Topping:
100 g twarożku kanapkowo – sernikowego np. Mój Ulubiony
5 listków mięty, drobno posiekanych
sól do smaku
ok 50 g oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotować bulion z miętą, wrzucić groszek, gotować do miękkości, zmiksować na krem. Doprawić solą i dodać serek, ponownie zmiksować. Z twarożku, mięty i oliwy przygotować topping (powinny powstać grudki), doprawić go solą. Przed podaniem łyżeczką nakładać grudki toppingu, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

/źródło - /


Poprawiony: piątek, 17 czerwca 2016 09:38