Jak łączyć wino z deserami? Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 15 czerwca 2016 10:23

Jak łączyć wino z deserami? - poradnik dla konesera-łasucha


Ciepłe, letnie miesiące to czas, kiedy raczej nie mamy ochoty na mięsne pieczenie, aromatyczne bigosy czy zawiesiste, tłuste sosy. Podczas wakacji odżywiamy się warzywnymi sałatkami, lekkimi zupami, owocami i, oczywiście, deserami. Nasze podniebienia złaknione są lodów, sorbetów, delikatnej bezy czy tarty z dużą ilością owoców sezonowych. Podpowiadamy, jakie wina będą pasować do tych przysmaków.


 

Nie podawajmy do deseru tego samego wina, co do obiadu. Do słodkich potraw najlepiej pasują słodkie wina. Te ostatnie nie cieszą się w Polsce szczególną popularnością, warto to jednak zmienić. Większość z nas wie, że dobrze dobrane wino nie tylko uzupełnia posiłek, ale stanowi jego integralną część.


Pyszności, które chłodzą
Zacznijmy od tego, co najbardziej kojarzy się z latem – lodów i sorbetów. – Najogólniej można stwierdzić, że do tych słodkości najlepiej pasują słodkie lub półsłodkie białe wina, np. Marani Telavuri białe półsłodkie. Jeśli w deserze przeważają słodkie tony, zdecydujmy się na wino słodkie, jeśli jednak jest przełamany bardziej wytrawnym smakiem, np. sosem z kwaśnych owoców albo gorzką czekoladą, możemy sięgnąć po wariant półsłodki – radzi Vano Makhniashvili, ekspert gruzińskiej marki win Marani. Dobrym pomysłem będzie także podanie słodkiego lub półsłodkiego wina musującego. Jeśli chcemy uzyskać pełną harmonię, dobierzmy takie wino, które będzie miało podobne nuty smakowe i zapachowe, jak serwowany deser, np. do lodów o smaku ananasowym poszukajmy trunku z tą samą dominantą smakową.


Jemy sezonowo... słodkości!
Chyba nie ma osoby, która nie kochałaby owoców sezonowych – truskawek, porzeczek, wiśni, borówek, jagód. Lato to jedyny okres, kiedy możemy spożywać je ze świadomością, że nie pochodzą z mrożonki ani nie urosły w nienaturalnych, szklarnianych warunkach. Właśnie dlatego w czasie wakacji chętnie raczymy się wszelkiego rodzaju tartami z truskawkami, biszkoptem z malinami i tym podobnymi deserami. – Do czerwonych, sezonowych owoców wybierzmy słodkie lub półsłodkie wino czerwone. Przykładowo – kruche ciasto ze świeżymi wiśniami będzie się idealnie komponować z Marani Akhasheni, a to dzięki wyraźnym, wiśniowym nutom aromatycznym. Wiśnie posiadają swoją naturalną cierpkość, a Marani Akhasheni to wino półsłodkie, deser będzie się więc dobrze zgrywał z trunkiem. Do zdecydowanie słodkich przysmaków zalecałbym raczej wino słodkie – przekonuje Vano Makhniashvili.

Słodycz wyrafinowana
Wybierając wino do deseru, pamiętajmy też o zasadzie równowagi. Proste danie przytłoczymy zbyt wyrafinowanym winem, z kolei zbyt proste wino zostanie przytłoczone przez wysublimowany deser. – Do wymyślnych deserów, takich jak crème brulée, Apfelstrudel czy Tort Pavlova, będą pasować m.in. icewine’y. To bardzo ciekawe wina – intensywnie słodkie na skutek produkcji z zamrożonych winogron, w których jest zdecydowanie mniej wody, za to dużo więcej cukru niż normalnie. Często mają bardzo interesujące, wysublimowane smaki. Przykładowo, do Tortu Pavlova z truskawkami polecam Marani Satrapezo Icewine Cabernet, w którym oprócz nuty dżemu truskawkowego rozpoznamy także m.in. kandyzowaną pigwę czy konfiturę z mandarynek – mówi ekspert Marani.
Dla tych, którzy odkryją fantastyczne połączenia deserów z winami, wakacje będą miały zupełnie nowy, niesamowity smak.

/źródło - /

Poprawiony: środa, 15 czerwca 2016 10:32