Wegetariańskie burgery - przygotuj je sam! Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 11 czerwca 2016 18:03

Wegetariańskie burgery – przygotuj je sam!


Słowo burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie, dlatego coraz częściej klasyczne burgery z mięsem, są zastępowane zdrowszą, często wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego, tym bardziej jeżeli korzystamy z gotowych przepisów.

Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. Przepisów na domowe, wegetariańskie burgery jest tyle, co składników, a do tego są one proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Burgery z cieciorki

Składniki na kotlety:
* 1 puszka cieciorki (np. marki Jasmeen)
* 1 jajko
* posiekana pietruszka i szczypiorek
* garść kaparów
* garść pokruszonego sera pleśniowego
* 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
* 1 czerwona cebula
* oliwa z oliwek do smażenia
* ½ łyżeczki soli
* 1/3 łyżeczki pieprzu
* ¼ szklanki bułki tartej
* łyżeczka octu ryżowego

Dodatki:
* 1 czerwona cebula
* 1 malinowy pomidor
* liście rukoli
* kiełki
* młoda cukinia
* 2 bułki pełnoziarniste

Składniki na sos ziołowy:
* 300 g jogurtu greckiego
* posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek
* 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
* sól i pieprz

Przygotowanie:
• Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
• Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty.
• Odsączoną cieciorkę miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.
• Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.

Burgery z bakłażana

Składniki na kotlety:
* 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
* 125 g suchej kaszy jaglanej
* 1 jajko
* 5 łyżek parmezanu
* 3 łyżki sosu sojowego
* 1 łyżka oliwy
* sól i pieprz
* 2 łyżki pikantnej papryki w proszku
* 1 łyżka lubczyku
* 1 łyżka rozmarynu

Dodatki:
* liście zielonej sałaty
* garść rukwi wodnej
* garść kiełków rzodkiewki
* 3 pomidory
* 1 cebula czerwona
* 2 ogórki kiszone
* 4 łyżki majonezu
* 4 łyżki keczupu
* 2 bułki pełnoziarniste

Przygotowanie:
• W osolonej wodzie gotujemy kasze jaglaną, według przepisu na opakowaniu.
• Do miski przekładamy pastę z bakłażana, ugotowaną kaszę jaglaną, parmezan, jajko, sos sojowy, łyżkę papryki, lubczyku i rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu. Zawartość miski mieszamy na jednolitą masę za pomocą blendera.
• Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formujemy z powstałej masy płaskie kotlety. Pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
• Bułki kroimy na pół i każdą z połówek smarujemy keczupem i majonezem. Układamy na nich liście sałaty, rukiew wodną, kiełki rzodkiewki, plastry pomidorów, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego. Następnie wkładamy kotlety z bakłażana, które posypujemy parmezanem.

Smacznego!

/źródło - /