Cieciorka na śniadanie, obiad i kolację – propozycje dań
Nazywana grochem włoskim cieciorka, idealnie sprawdza się jako składnik wielu dań. Jest jednym z głównych składników wykorzystywanych w kuchni Bliskiego Wschodu, dlatego inspirując się orientalnymi przepisami, możemy przygotować zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację z cieciorką w roli głównej.
Cieciorka to jedno z najpopularniejszych warzyw w krajach arabskich. Jej ogromną zaletą jest duża zawartość białka, które przypomina to pochodzenia zwierzęcego. Przepisy z cieciorką są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne. Z jej pomocą przyrządzimy zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację.
Śniadanie z pastą z cieciorki Składniki: * 1 puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen * 1 pomidor * 2 ząbki czosnku * garść świeżych listków bazylii * oliwa z oliwek * pieczywo * pieprz
Przygotowanie: Do miski wkładamy odcedzoną cieciorkę i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz garść listków bazylii. Całość skrapiamy odrobiną oliwy i dodajemy trochę pieprzu dla poprawienia smaku. Następnie całą zawartość miski dokładnie blendujemy. W tym samym czasie wkładamy do tostera lub piekarnika pieczywo pokrojone w cienkie kromki. Kiedy będzie już lekko zapieczone, smarujemy je powstałą pastą i podajemy z listkami świeżej bazylii na wierzchu.
Obiad z cieciorką i indykiem w sosie pomidorowym Składniki:
*500 g makaronu penne * 400 g fileta z indyka * 1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen * 400 g przecieru pomidorowego * 2 łyżki oliwy * ząbek czosnku * pół łyżeczki lubczyku suszonego * 6 listków świeżej bazylii * 100 g mozzarelli * sól * pieprz
Przygotowanie: Fileta z indyka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, gotowaną cieciorkę z puszki, przecier pomidorowy oraz lubczyk. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron, wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układamy ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. Całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.
Kolacja z sałatką z cieciorki i serem feta Składniki: * 1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen * 1 opakowanie sera feta * 1 awokado * 1 pęczek kolendry * 1 łyżka oliwy z oliwek * sok z cytryny * sól * pieprz
Przygotowanie: Do miski wsypujemy odcedzoną cieciorkę. Następnie kroimy i dodajemy kolendrę, awokado i ser feta. Składniki solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy oliwkę z oliwek oraz sok z cytryny. Całość mieszamy i mamy gotową sałatkę, którą możemy podać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
/źródło - / |