Cieciorka na śniadanie, obiad i kolację - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 05 czerwca 2016 08:23

Cieciorka na śniadanie, obiad i kolację – propozycje dań


Nazywana grochem włoskim cieciorka, idealnie sprawdza się jako składnik wielu dań. Jest jednym z głównych składników wykorzystywanych w kuchni Bliskiego Wschodu, dlatego inspirując się orientalnymi przepisami, możemy przygotować zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację z cieciorką w roli głównej.

Cieciorka to jedno z najpopularniejszych warzyw w krajach arabskich. Jej ogromną zaletą jest duża zawartość białka, które przypomina to pochodzenia zwierzęcego. Przepisy z cieciorką są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne. Z jej pomocą przyrządzimy zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację.

Śniadanie z pastą z cieciorki
Składniki:
* 1 puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen
* 1 pomidor
* 2 ząbki czosnku
* garść świeżych listków bazylii
* oliwa z oliwek
* pieczywo
* pieprz

Przygotowanie:
Do miski wkładamy odcedzoną cieciorkę i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz garść listków bazylii. Całość skrapiamy odrobiną oliwy i dodajemy trochę pieprzu dla poprawienia smaku. Następnie całą zawartość miski dokładnie blendujemy. W tym samym czasie wkładamy do tostera lub piekarnika pieczywo pokrojone w cienkie kromki. Kiedy będzie już lekko zapieczone, smarujemy je powstałą pastą i podajemy z listkami świeżej bazylii na wierzchu.

Obiad z cieciorką i indykiem w sosie pomidorowym
Składniki:

*500 g makaronu penne
* 400 g fileta z indyka
* 1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen
* 400 g przecieru pomidorowego
* 2 łyżki oliwy
* ząbek czosnku
* pół łyżeczki lubczyku suszonego
* 6 listków świeżej bazylii
* 100 g mozzarelli
* sól
* pieprz

Przygotowanie:
Fileta z indyka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, gotowaną cieciorkę z puszki, przecier pomidorowy oraz lubczyk. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron, wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układamy ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. Całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.

Kolacja z sałatką z cieciorki i serem feta
Składniki:
* 1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen
* 1 opakowanie sera feta
* 1 awokado
* 1 pęczek kolendry
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* sok z cytryny
* sól
* pieprz

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy odcedzoną cieciorkę. Następnie kroimy i dodajemy kolendrę, awokado i ser feta. Składniki solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy oliwkę z oliwek oraz sok z cytryny. Całość mieszamy i mamy gotową sałatkę, którą możemy podać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

/źródło - /