Czy kuchenka mikrofalowa może nas jeszcze czymś zaskoczyć?
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 03 czerwca 2016 09:15

Czy kuchenka mikrofalowa może nas jeszcze czymś zaskoczyć?

Wydaje się, że kuchenka mikrofalowa nie ma już przed nami tajemnic. Wiemy, że jest nieoceniona, gdy mamy mało czasu i chcemy szybko coś podgrzać, szczególnie zupę, mleko czy słoiczek dla dziecka. Jednocześnie mamy świadomość jej ograniczonego zastosowania, bo jednak ciasto z piekarnika smakuje zdecydowanie lepiej. Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool, znalazł 10 zaskakujących sposobów na ułatwienie sobie pracy w kuchni przy pomocy mikrofali.

 

Marco Ghia kipi pomysłami i kreatywnością nie tylko podczas warsztatów kulinarnych. Oto garść niezwykle praktycznych i prostych rad, zainspirowanych inteligentną kuchenką mikrofalową najnowszej generacji marki Whirlpool. Pół żartem, pół serio, ale zawsze skutecznie.

1. Jak obrać górę czosnku w 10 sekund?
Jeśli obieranie czosnku spędza nam sen z powiek, możemy zastosować się do tej porady. Wkładamy ząbki czosnku do szklanej miseczki i wstawiamy do mikrofali na 10 sekund, wybierając funkcję JET START i nastawiając maksymalną moc. Po wyjęciu obierzemy je bez najmniejszego problemu, a łupinka wręcz sama ześlizgnie się do kosza.


2. Co zrobić, gdy miód się skrystalizował?
Jeśli skrystalizowany miód nie jest tym, co tygrysy lubią najbardziej, a dziecko domaga się swojej ulubionej kanapki ze strużką słodkiego szczęścia, wystarczy wstawić słoik na 30 sekund do mikrofali, wybierając funkcję TERMOOBIEG. Bunt na pokładzie zażegnany.


3. Jak przygotować chrupiący bekon do jajek.
Jajecznica z chrupiącym bekonem – marzenie wielu niedzielnych łasuchów i efekt tylko z pozoru trudny do osiągnięcia. Odwracamy szklaną miseczkę do góry dnem i kładziemy na niej plasterki bekonu. Wstawiamy na 30 sekund do mikrofali, ustawiając funkcję OPIEKANIE NA CHRUPKO. Voila’ – ucztę czas zacząć.


4. Jak szybko przygotować słoiki do weków?
Sezon na domowe przetwory zbliża się wielkimi krokami. Aby sprawnie rozpocząć produkcję smakowitych dżemów i powideł, powinniśmy znać tę sztuczkę. 1 minuta w mikrofali i słoiki są jak nowe – wysterylizowane i bezpieczne. Funkcja JET DEFROST zabija zarazki raz na zawsze.


5. Jak odświeżyć chleb w minutę?

Kto powiedział, że stary chleb nadaje się już tylko na bułkę tartą? Można mu w prosty przywrócić świeżość i smak. Wystarczy zawinąć go w ręcznik papierowy, skropić łyżką wody i wstawić do mikrofali na 1 minutę, wybierając funkcję ODGRZEWANIE. Pycha!


6. Jak uzyskać więcej soku z cytryn, pomarańczy i grejpfrutów?
Cytrus cytrusowi nierówny. Czasami musimy mozolnie ugniatać owoce, by wycisnąć z nich choćby kropelkę. A wystarczy włożyć je na 30 sekund do mikrofali z funkcją JET PREHEAT, by dużo skuteczniej uzyskać z nich to, co najlepsze.


7. Jak wysterylizować talerze?

Porada z dedykacją dla młodych mam. Jeśli chcemy mieć 100% pewność, że z talerza znikną wszystkie zarazki, przepłukujemy go wodą i wstawiamy na 30 sekund do mikrofali, wybierając funkcję GOTOWANIE NA PARZE. Teraz z czystym sumieniem możemy podać dziecku obiad.

8. Cebula we łzach.

Cebula jest zdrowa i dodaje potrawom charakteru – to wiemy wszyscy. Tylko dlaczego obierane jej zawsze kończy się płaczem? Od dziś obieranie cebuli stanie się przyjemnością. Odcinamy końcówki cebuli, wkładamy na chwilę do wody, a potem na 30 sekund do mikrofali z funkcją JET DEFROST. Gotowe!

9. Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki?

Nawet najsmaczniejszy farsz nie uratuje gołąbków, jeśli kapusta będzie twarda. A wystarczy tylko namoczyć liście kapusty w wodzie i rozłożyć je równomiernie na dnie mikrofali. Po 30 sekundach z funkcją TERMOOBIEG będą idealnie miękkie i gotowe do dalszej obróbki.

10. Jak zdezynfekować gąbki kuchenne?

I ostatni prosty trik na drugą świeżość gąbki kuchennej. Namaczamy zmywak w wodzie z octem i cytryną, odciskamy i wstawiamy na 1 minutę do mikrofali, wybierając funkcję JET START.

Więcej porad i przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

Poprawiony: piątek, 03 czerwca 2016 09:47