3 wyjątkowe potrawy w kształcie serca na Dzień Matki
W Dzień Matki chcemy, aby nasze mamy poczuły się wyjątkowo, żeby ten dzień był dla nich inny niż wszystkie. Może tak być, jeśli wyręczysz mamę w codziennych kulinarnych obowiązkach, przygotowując dla niej pyszne potrawy. Zadbaj o to, aby jedzenie było nie tylko smakowite, ale również kusiło niebanalną formą. Na ten szczególny dzień proponujemy 3 dania w kształcie serca – na śniadanie, obiad i kolację. Kluczem do sukcesu jest kreatywność. Wykażmy się pomysłowością i zaserwujmy potrawy, które mile zaskoczą mamę formą i smakiem.
- Pomysłowe przekąski w formie serca możemy wyczarować z dodatkiem sera żółtego. Jego zastosowanie stwarza duże możliwości kulinarne. Świetnie się sprawdzi zarówno do dań na zimo, jak i na ciepło. Na Dzień Matki przygotujmy całodzienne menu: kanapki w kształcie serca, krem ze szparagów z małymi grzankami-serduszkami, a na kolację podajmy quiche również w tej formie. Do wzbogacenia zup można wykorzystać serek topiony, który jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej śmietany – bardzo dobrze zabiela i zagęszcza. Tym sposobem uzyskamy pożywną zupę o subtelnej, kremowej konsystencji. W ten prosty sposób podniesiemy też jej wartość energetyczną, dzięki czemu z powodzeniem może być traktowana jako główne danie obiadowe – mówi Ewa Polińska ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.
Oto nasze propozycje:
Śniadanie dla mamy – kanapki z sercem Składniki: - 2 kromki chleba - łyżka masła - 2 plasterki sera żółtego Gouda MSM Mońki - plasterki ogórka - bazylia do dekoracji Przygotowanie: Chleb, najlepiej taki, który formą przypominać będzie serce, smarujemy masłem. Z szynki i sera wycinamy nożem kształt serca. Przydatne będą foremki, wykrawacze lub inne przedmioty o takim właśnie kształcie. Kanapki dekorujemy ogórkiem oraz bazylią.
Obiad dla mamy – krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca Składniki: - 2 pęczki białych szparagów - 2 kromki chleba - 1 opakowanie serka topionego MSM Mońki - średnia cebula czerwona - 1 litr bulionu drobiowego - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć serduszka, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.
Kolacja dla mamy – quiche ze szpinakiem w kształcie serca Składniki: Ciasto: - 200 g mąki pszennej - 120 g masła - 1 żółtko - szczypta soli Farsz: - 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego - 1 żółtko - 50 ml śmietanki słodkiej 18% - 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku - sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku - 10 sztuk pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Smacznego!
/źródło - fot. Fotolia i Mońki/ |