Pełnoziarnista tarta ze szparagami Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 03 maja 2016 08:09

Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Sezon na szparagi – czas start! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich wypróbować bądź zastanawialiście się czy oby na pewno dobrze smakują, teraz jest najlepszy moment by rozwiać wszelkie wątpliwości i to zmienić!

Pierwsze z nich pojawiły się już targu wraz z innymi nowalijkami. Możemy się nimi cieszyć tylko do końca czerwca, więc warto już dzisiaj przygotować kilka potraw, które wydobędą ich cudowny smak. Smażone, grillowane, gotowane czy pieczone – wybór należy do ciebie! Poza walorami kulinarnymi posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Warto po nie sięgnąć i zafundować sobie porządną porcję zdrowia i smaku. Marka Mój Ulubiony przygotowała na ten miesiąc przepis na pyszną, pełnoziarnistą tartę z twarożkiem, który idealnie otula delikatne szparagi. Smacznego!

 

Pełnoziarnista tarta ze szparagami
SKŁADNIKI
Ciasto:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g zimnego masła
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
Masa:
200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
150 g śmietanki kremówki
1 jajko
1 białko
łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz, do smaku
ok 10 zielonych szparagów

SPOSÓB WYKONANIA
Do mąki dodać posiekane masło i sól, zagnieść z ciasta okruszki, dodać jajko i żółtko, zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Natłuścić formę do tarty (średnica 18-20 cm).
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Podpiekać 8-10 minut w 190 stopniach C. Twarożek wymieszać z jajkami, śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód. Odciąć stwardniałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudzić, aby masa zastygła.


„Mój Ulubiony”
Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Doskonały do kanapek, może stanowić również podstawę dla past kanapkowych, dipów, deserów i ciast. Przeznaczony do wypieków serników, nie wymaga dodatku tłuszczu. Dostępny w trzech gramaturach: 200g, 450g i 1kg.

/źródło - /


Poprawiony: wtorek, 03 maja 2016 08:24