Tagliolini z pistacjowym pesto i czerwoną pomarańczą Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 21 kwietnia 2016 11:53

 

TAGLIOLINI Z PISTACJOWYM PESTO I CZERWONĄ POMARAŃCZĄ

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

 

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni

Składniki:


Na pełnoziarnisty makaron:
300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
woda


Na sos:
120 g pistacji (niesolonych)
45 g soku z pomarańczy
oliwa extra vergine
100 g (1 łyżka) startego sera pecorino sardo
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ugniatamy mąkę z jajkami i solą, dodając odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde. Formujemy bochenek, zawijamy go w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Po rozwałkowaniu posypujemy ciasto dużą ilością mąki, wielokrotnie składamy i tniemy na tagliolini (podłużne paski).
W misce od miksera mieszamy 100 g niesolonych pistacji, 100 g oliwy, sok z pomarańczy, sól i pieprz - całość miksujemy do uzyskania kremu. Przelewamy krem do miski, w której mieszamy go ze startym serem pecorino.
Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po odcedzeniu mieszamy na patelni z pesto. Przed podaniem dodajemy resztę grubo pokrojonych pistacji i pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Poprawiony: czwartek, 21 kwietnia 2016 12:05