Wpisany przez S.Z.
|
czwartek, 21 kwietnia 2016 11:53 |
TAGLIOLINI Z PISTACJOWYM PESTO I CZERWONĄ POMARAŃCZĄ
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:
Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności: średni
Składniki:
Na pełnoziarnisty makaron: 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej 2 jajka szczypta soli woda
Na sos: 120 g pistacji (niesolonych) 45 g soku z pomarańczy oliwa extra vergine 100 g (1 łyżka) startego sera pecorino sardo sól, pieprz
Sposób przygotowania: Ugniatamy mąkę z jajkami i solą, dodając odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde. Formujemy bochenek, zawijamy go w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Po rozwałkowaniu posypujemy ciasto dużą ilością mąki, wielokrotnie składamy i tniemy na tagliolini (podłużne paski). W misce od miksera mieszamy 100 g niesolonych pistacji, 100 g oliwy, sok z pomarańczy, sól i pieprz - całość miksujemy do uzyskania kremu. Przelewamy krem do miski, w której mieszamy go ze startym serem pecorino. Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po odcedzeniu mieszamy na patelni z pesto. Przed podaniem dodajemy resztę grubo pokrojonych pistacji i pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
|
Poprawiony: czwartek, 21 kwietnia 2016 12:05 |