Lekko i zdrowo na wiosnę - przepisy polecane przez dietetyka Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 13 kwietnia 2016 07:39

Lekko i zdrowo na wiosnę – przepisy polecane przez dietetyka


Wraz z pojawieniem się nowalijek, świeżych ziół i owoców pomysły na smaczne dania stają się nieograniczone. Wiosną łatwiej o zdrowe i lekkie menu, które dodatkowo zachwyca kolorami oraz smakiem. Aby w pełni wykorzystać najlepsze właściwości produktów i powrócić do dobrej formy, warto skorzystać z przepisów polecanych przez dietetyka.

 

Dobry start dnia – grzanka z warzywną koroną
O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia przekonują nas zarówno dietetycy, jak i lekarze. – Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść w ciągu godziny od przebudzenia, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych będących paliwem, które pobudzi umysł do pracy. Zapominając o zdrowym starcie, skazujemy się na spowolnienie metabolizmu, spadek koncentracji oraz rozdrażnienie. Sięgajmy po pełnowartościowe i urozmaicone zestawy, np. pełnoziarniste pieczywo, kolorowe warzywa, jak również nabiał – mówi Beata Prusińska, dietetyk z Naturhouse i poleca prosty przepis na grzankę z warzywną koroną.
Składniki: 1 bułka razowa bez ziarna, pomidorki koktajlowe, kawałek zielonej i żółtej papryki, kilka oliwek czarnych i zielonych, parmezan, cebula, ząbek czosnku oraz łyżeczka oliwy (warzywa możemy też zastępować tymi, które w danym sezonie są najbardziej dostępne).
Przygotowanie: bułkę należy przekroić na pół. Do łyżeczki oliwy wcisnąć czosnek, wymieszać i posmarować obie połówki. Pieczywo włożyć do piekarnika (100°C, na 5-6 minut, aż będzie miało delikatny kolor). Resztę składników pokroić na kawałki, wymieszać razem, nałożyć na grzanki, a całość posypać parmezanem.


Zdrowo i kolorowo – ratatouille
W najnowszej wersji piramidy żywienia, ogłoszonej w tym roku przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawę naszego codziennego menu powinny stanowić warzywa – różnokolorowe, a najlepiej zielone – oraz owoce. – Przekonanie, że każdego dnia na obiad powinniśmy zjeść kawałek mięsa zdecydowanie nie jest aktualne. Dania warzywne to doskonały sposób na uzupełnienie witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Przykładem na zdrowe oraz smaczne podanie warzyw jest, zaczerpnięte z kuchni francuskiej danie – ratatouille – poleca dietetyk z Naturhouse.
Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 2 duże pomidory, ½ papryki zielonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki czerwonej, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki tymianku, rozmarynu, cząbru, 1 liść laurowy, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz.
Przygotowanie: bakłażana oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Posypać natką.
Więcej przepisów polecanych przez dietetyków na stronie: www.naturhouse.com.pl

/źródło - /