Mandarynki z puszki w pysznej sałatce Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 31 marca 2016 12:06

Mandarynki z puszki w pysznej sałatce


Mandarynki swój wyśmienity smak zawdzięczają południowemu słońcu w którym dojrzewają. To owoce, które znakomicie zastępują słodkie przekąski, a także doskonale nadają się do sporządzania deserów i sałatek. Najsmaczniejsze są jednak zimą, a ta dobiega końca. Pora roku nie ma jednak w pływu na smak mandarynek trafiających do nas w szczelnie zamkniętych puszkach. Jak możemy je wykorzystać w swojej kuchni?

 

Mandarynka to mniejsza i młodsza siostra pomarańczy, która pochodzi z Chin i Indochin. W Europie jej uprawę rozpoczęto w XIX wieku w rejonie Morza Śródziemnego. Mandarynka nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie pachnie. Z aromatycznej skórki otrzymuje się ceniony w przemyśle perfumeryjnym olejek mandarynkowy. W naszej kuchni owoc ten warto wykorzystywać przede wszystkim do przyrządzania przeróżnych sałatek i koktajli.

Wiosną i latem wybieraj mandarynki z puszki

Cytrusy, w tym także mandarynki, najlepsze są zimą. Dlaczego? W tym czasie trafiają do nas głównie z Hiszpanii i Włoch, dlatego ich podróż trwa jedynie kilka dni. W okresie wiosenno-letnim sprowadzane są z kolei z tak odległych krajów jak Argentyna, Brazylia i Republika Południowej Afryki. By przetrwać 2-3 tygodniowy transport zbierane są jeszcze niedojrzałe, a przed zepsuciem chroni je chemiczne zabezpieczenie. Dlatego wiosną i latem warto wybierać owoce z puszki, które dzięki temu, że trafiają do opakowań zaraz po zbiorze, zachowują swój naturalny smak i aromat.

Mandarynki z puszki, podobnie jak te świeże, doskonale nadają się do przyrządzania owocowych i owocowo-warzywnych sałatek. Dodatkowo z lekkiego syropu, którym są zalewane, można przygotować smaczny napój. Schłodzony będzie idealnym orzeźwieniem w ciepłe, letnie dni.

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANDARYNKAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Składniki na sałatkę:
* 100 g makaronu chińskiego
* 300 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
* 1 nieduża kapusta pekińska
* 1 puszka mandarynek z puszki (np. mandarynki marki Sandra)
* 1 nieduży pęczek szczypiorku
* garść prażonych migdałów
* 2 łyżki sosu sojowego
* odrobina oleju

Składniki na dressing:
* 1 łyżka sosu sojowego
* odrobina soku z puszki po mandarynkach
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na dressing mieszamy ze sobą dokładnie i odstawimy na kilka minut. Kapustę pekińską i szczypiorek kroimy, a mandarynki odsączamy. Wszystkie składniki, także migdały, mieszamy w misce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ I MANDARYNKAMI

Składniki na sałatkę:
* 3 garście roszponki
* puszka mandarynek (np. mandarynki marki Sandra)
* 1 czerwona papryka
* 1 czerwona cebula
* nieduży pęczek szczypiorku

Składniki na dressing:
* odrobina soku z puszki po mandarynkach
* 3 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka płynnego miodu
* 1 łyżeczka octu balsamicznego
* szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Roszponkę dokładnie myjemy, a następnie przekładamy do miski. Mandarynki odsączamy, paprykę i cebulę kroimy w paseczki. Szczypiorek drobno siekamy. Następnie wszystkie te składniki dorzucamy do roszponki. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 31 marca 2016 12:19