Mandarynki z puszki w pysznej sałatce |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 31 marca 2016 12:06 |
Mandarynki z puszki w pysznej sałatce
Mandarynka to mniejsza i młodsza siostra pomarańczy, która pochodzi z Chin i Indochin. W Europie jej uprawę rozpoczęto w XIX wieku w rejonie Morza Śródziemnego. Mandarynka nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie pachnie. Z aromatycznej skórki otrzymuje się ceniony w przemyśle perfumeryjnym olejek mandarynkowy. W naszej kuchni owoc ten warto wykorzystywać przede wszystkim do przyrządzania przeróżnych sałatek i koktajli. Wiosną i latem wybieraj mandarynki z puszki Cytrusy, w tym także mandarynki, najlepsze są zimą. Dlaczego? W tym czasie trafiają do nas głównie z Hiszpanii i Włoch, dlatego ich podróż trwa jedynie kilka dni. W okresie wiosenno-letnim sprowadzane są z kolei z tak odległych krajów jak Argentyna, Brazylia i Republika Południowej Afryki. By przetrwać 2-3 tygodniowy transport zbierane są jeszcze niedojrzałe, a przed zepsuciem chroni je chemiczne zabezpieczenie. Dlatego wiosną i latem warto wybierać owoce z puszki, które dzięki temu, że trafiają do opakowań zaraz po zbiorze, zachowują swój naturalny smak i aromat. Mandarynki z puszki, podobnie jak te świeże, doskonale nadają się do przyrządzania owocowych i owocowo-warzywnych sałatek. Dodatkowo z lekkiego syropu, którym są zalewane, można przygotować smaczny napój. Schłodzony będzie idealnym orzeźwieniem w ciepłe, letnie dni. SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANDARYNKAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki na sałatkę: Składniki na dressing: Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na dressing mieszamy ze sobą dokładnie i odstawimy na kilka minut. Kapustę pekińską i szczypiorek kroimy, a mandarynki odsączamy. Wszystkie składniki, także migdały, mieszamy w misce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. SAŁATKA Z ROSZPONKĄ I MANDARYNKAMI Składniki na sałatkę: Składniki na dressing: Roszponkę dokładnie myjemy, a następnie przekładamy do miski. Mandarynki odsączamy, paprykę i cebulę kroimy w paseczki. Szczypiorek drobno siekamy. Następnie wszystkie te składniki dorzucamy do roszponki. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Smacznego! /źródło - / |
Poprawiony: czwartek, 31 marca 2016 12:19 |