Jaką herbatę, kiedy i jak pić, aby wspomóc trawienie? Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 26 marca 2016 08:58

Jaką herbatę, kiedy i jak pić, aby wspomóc trawienie?


Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią świąteczne przygotowania, czyli pieczenie, gotowanie i smażenie. Aby nie nabawić się niestrawności spowodowanej większym niż zwykle spożyciem tłustych i ciężkostrawnych potraw, warto poznać domowe sposoby na problemy żołądkowe. Jednym z nich jest picie po posiłku herbat, które wspomagają trawienie. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali listę naparów, które pomogą nam uchronić organizm przed tego typu dolegliwościami.


 

• Herbata zielona – wspomaga przemianę materii i odchudzanie. Dodatkowo napar dodaje energii i „lekkości”. Zamiast sięgać po kolejne słodkie napoje, warto wypić filiżankę zielonej herbaty Green Tea Pure Ahmad Tea London, która skutecznie ugasi pragnienie.


• Herbata miętowa – idealnie wpływa na nasz system trawienny, ponieważ mięta zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i co za tym idzie przyspiesza metabolizm. Łagodzi również skurczowe dolegliwości żołądkowo – jelitowe. Taka herbata doskonale sprawdza się również w przypadku mdłości czy kolki jelitowej. Warto także zaznaczyć, że działa rozkurczowo i doskonale sprawdza się w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego.


• Herbata imbirowa – idealnie sprawdza się w przypadku niestrawności. Poprawia pracę jelit i ma właściwości przeciwskurczowe. Niweluje również wzdęcia. Jeśli pod ręką nie mamy akurat naparu imbirowego Lemon & Ginger Ahmad Tea London możemy z powodzeniem zaparzyć swoją ulubiona czarną herbatę, np. English Tea No.1 i dodać do niej cieniutko pokrojone plasterki imbiru. Tak przygotowany napar należy pozostawić pod przykryciem na około 3 minuty.


• Herbata rumiankowa – stanowi doskonale antidotum na ból brzucha i sprawdza się jako środek poprawiający trawienie wśród najmłodszych i nie tylko. Pomaga w walce z niestrawnościami, a także wspaniale radzi sobie z uporczywą kolką jelitową. Doskonale sprawdzi się tu Camomile & Lemongrass Ahmad Tea London.


• Herbata czerwona – bogata w przeciwutleniacze, wspomaga pracę wątroby oraz reguluje pracę jelit - działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych. Reguluje również przemianę materii, a więc wspiera proces odchudzania. Doskonale sprawdza się również w przypadku przedawkowania alkoholu.

• Herbata czarna – poprawia funkcjonowanie systemu trawiennego i wspomaga odchudzenie. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Idealnie sprawdzi się Ceylon Ahmad Tea.


• Herbata Rooibos - reguluje poziom kwasów żołądkowych.


Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl

/źródło - /