Owocowe desery na wielkanocnym stole |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 25 marca 2016 12:06 |
Owocowe desery na wielkanocnym stole
Po wielkanocnym śniadaniu i świątecznym obiedzie czas na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego. Owocowe desery to idealny sposób na osłodzenie sobie świąt, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Do stworzenia tego typu przysmaków najlepiej wykorzystać owoce z puszki, które są pozbawione skórki oraz pestek i dzięki temu są gotowe do spożycia od razu po otwarciu. Podając je na wielkanocnym stole możemy być pewni, że zasmakują każdemu, a szczególnie najmłodszym. Przepisy na desery z owocami z puszki Pana cotta z brzoskwiniami w galaretce W garnku mieszamy śmietanę kremówkę, mleko i cukier, a następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Laskę wanilii rozcieramy, zbieramy jej ziarenka i dodajemy do garnka, całość mieszamy. Następnie do małej miseczki wlewamy 3 łyżki wody, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dokładnie wymieszaną żelatynę dodajemy do garnka z masą. Podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, mieszając przez cały czas. Schłodzoną masę na panna cotte przelewamy przez drobne sitko do szklanych naczyń. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Tuż przed upływem chłodzenia pana cotty kroimy brzoskwinie w plasterki i przygotowujemy galaretkę według wskazówek na opakowaniu. Wyjmujemy pana cotte z lodówki i układamy na niej plasterki brzoskwiń, po czym zalewamy je ostudzoną, tężejącą galaretką. Deser chłodzimy w lodówce przez kolejne 2 godziny. Możemy podać go z bitą śmietaną i startą czekoladą. Tarta z owocami Twarde masło ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy do niego mąkę, cukier, żółtka i trochę zimnej wody. W szybkim tempie zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i dobrze schładzamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno i boki formy. Wstawiamy tarte do piekarnika na 180 stopni i pieczemy od 15 do 20 minut. W tym czasie gotujemy budyń, dodając do niego cukier i śmietanę. Następnie mieszamy go i powoli dodajemy masło. Powstały krem rozsmarowujemy na wystudzonej tarcie i zatapiamy w nim kawałki ananasa, gruszki i brzoskwini. /źródło - / |
Poprawiony: piątek, 25 marca 2016 12:18 |