Wielkanocne menu "last minute" Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 25 marca 2016 11:52

Wielkanocne menu „last minute”


Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Ty nie wiesz, co przygotować na wielkanocny stół? Jak sprawić, żeby Wielkanoc była pełna wyjątkowych smaków i zapachów, a przygotowane potrawy były łatwe i szybkie? Idealny przepis, na to, jak nie pogubić się w przedświątecznym pędzie to zdrowe, smaczne i pięknie wyglądające: sałatki, nadziewane rolady, słodkie babeczki i tradycyjne mazurki. Wszystko doprawione idealnym bakaliowym smakiem sprawi, że Twoje święta „last minute”, będą niezapomniane.


Awokado nadziewane sałatką z soczystą wiśnią
Składniki (dla 6 osób)
• 3 duże, dojrzałe awokado
• 2 pęczki natki pietruszki
• 1 garść rukoli
• 100 g orzechów włoskich Bakalland
• 100 g wiśni soczystej Bakalland
• 1 limonka
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka płynnego miodu
• 1 łyżka musztardy Dijon
• sól i pieprz do smaku
Awokado myjemy i kroimy na połówki. Wyjmujemy pestki i delikatnie drążymy miąższ, aby uzyskać miseczki, do których przełożymy gotową sałatkę. Miąższ przekładamy do naczynia. Następnie siekamy natkę pietruszki i rukolę, które dodajemy do awokado. Do składników przekładamy również posiekane orzechy i soczystą wiśnię. Z limonki wyciskamy sok, dolewamy oliwę i miód, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Gotowy sos dodajemy do pozostałych składników, ponownie mieszamy i przekładamy do wydrążonych miseczek.

 


Rolada ze schabu z morelą i miechunką
Składniki
• 1,5 kg schabu bez kości
• 2 łyżki masła
• 1 posiekana cebula
• 5 ząbków czosnku
• 60 g Złotych owoców Bakalland (miechunka peruwiańska)
• 100 g moreli suszonych Bakalland
• 1 szklanka soku pomarańczowego
• świeży rozmaryn
• sól i pieprz do smaku
Do małego naczynia wsypujemy posiekane suszone morele i Złote owoce, wszystko zalewamy szklanką soku pomarańczowego, odstawiamy na pół godziny. Schab myjemy, na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy mięso ze wszystkich stron, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie na patelni roztapiamy łyżeczkę masła, podsmażamy cebulkę z 2 ząbkami czosnku, dodajemy posiekane suszone owoce i sok pomarańczowy. Pozostawiamy na ogniu, aż sos się zredukuje, a wszystkie składniki staną się miękkie. Na końcu nadzienie przekładamy do miseczki do wystygnięcia. Wystudzone mięso nacinamy wzdłuż tak, aby po rozchyleniu mięsa powstał płat. Delikatnie rozprowadzamy nadzienie w powstałym wgłębieniu. Mięso zawijamy w roladę i ciasno związujemy wszystko nicią kuchenną. Dodatkowo już związane mięso, delikatnie nacinamy w kilku punktach i wkładamy w nie pokrojone plasterki czosnku. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, kładziemy na nie gałązki rozmarynu. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 150 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Gotowe mięso odstawiamy przed pokrojeniem do wystygnięcia na ok. 15 minut.


Kruche babeczki z kajmakiem i orzechami
Składniki na ciasto
• 150 g zimnego masła
• 250 g przesianej mąki
• szczypta soli
• 75 g
• 1 duże żółtko
Składniki na nadzienie
• 460 g kajmaku tradycyjnego Bakalland
• 100 g orzechów włoskich Bakalland
Przepis na ciasto
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder i szczyptę soli. Następnie zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy 1 żółtko i ponownie delikatnie siekamy. Całe ciasto zagniatamy, płynnie i szybko, tak aby nie ogrzać go za bardzo ciepłem dłoni. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy do małych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut.
Przepis na nadzienie
Wystudzone babeczki wyjmujemy delikatnie z foremek i przekładamy w papilotki. Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi orzechami. Następnie za pomocą szprycy do kremu wypełniamy spody babeczek nadzieniem. Na koniec posypujemy gotowe babeczki orzechami.


Tradycyjny mazurek
Składniki na kruche ciasto
• 350 g przesianej mąki
• 100 g cukru pudru
• szczypta soli
• 200 g zimnego masła
• 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
• 2 żółtka
Składniki na nadzienie
• 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym Bakalland
• 50 g suszonych moreli Bakalland
• 50 g płatków migdałów Bakalland
• 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
Przepis na ciasto
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, szczyptę soli i śmietanę. Następnie zimne maso kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy spód. Pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, tak aby ciasto miało jasnozłoty kolor. Przed włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.
Przepis na nadzienie
Na wystudzone ciasto, wykładamy masę kajmakową. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań – możemy tworzyć fantazyjne wielkanocne wzory. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 25 marca 2016 12:04