Babka herbaciana - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 24 marca 2016 16:24

Wielkanocny przepis z herbatą w tle


Wielkanoc już za kilka dni. Podczas tych wyjątkowych świąt chcemy ugościć bliskich pysznymi wypiekami, które osłodzą nam wspólnie spędzane chwile... Doskonałym ciastem, które dyskretnie łączy tradycję z nutą nowoczesności jest Babka Herbaciana. Warto zaznaczyć, że sposób jej przygotowania nie jest wymagający, co sprawia, że jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.


BABKA HERBACIANA
Składniki:
- 1,5 filiżanki zaparzonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
- 260 g mąki pszennej
- 90 g margaryny
- 100 g białego cukru w kryształkach
- 2 żółtka
- garść migdałów w płatkach
- garść rodzynek sułtańskich
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 kropli aromatu cytrynowego
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- szczypta soli
Składniki na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka wody
- sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:
Zaparzyć napar z czarnej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London. Następnie namoczyć w nim rodzynki, cały czas podgrzewając. Wyjąć i odsączyć bakalie, a herbatę odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i z żółtkami oraz aromatem cytrynowym i skórką. Do utartej masy powoli dodawać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, sukcesywnie dolewając chłodny napar herbaciany. Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz migdały w płatkach. Masę przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść do przygotowania lukru. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do niego wyciśnięty sok z połówki cytryny i wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Herbacianą babkę polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!


Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl

 

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 24 marca 2016 16:45