Kaczka Zagrodowa z jabłkami - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 23 marca 2016 11:35

Kaczka Zagrodowa z jabłkami na wielkanocnym stole

Wielkanoc to czas radosnych chwil spędzonych z bliskimi. Na rodzinne spotkania przygotowujemy tradycyjne świąteczne dania i wykwintne potrawy. Pieczona Kaczka Zagrodowa z jabłkami to idealny pomysł na świąteczny obiad. Podkreśli uroczysty charakter posiłku i zyska uznanie dzięki niebanalnemu połączeniem smaków.

Podczas Świąt rozkoszujemy się wieloma klasycznymi przysmakami – żurkiem, mazurkami i babkami. Na danie główne warto przygotować danie przełamujące schematy, pyszne i zdrowe. Polska Kaczka Zagrodowa to najwyższej jakości mięso, które zachwyca wyrazistym smakiem, a przy tym ma wiele składników odżywczych i witamin. Z nadzieniem w postaci rozpływających się w ustach, słodko-kwaskowych jabłek i w towarzystwie aromatycznych ziół, kaczka będzie wspaniałym daniem głównym podczas tegorocznej Wielkanocy. Wystarczy sięgnąć do prostego przepisu, by przygotować prawdziwą ucztę przy świątecznym stole z wyśmienitą kaczką w roli głównej.

Kaczka marynowana w nalewce majerankowej, pieczona z jabłkami

Składniki:
• 2-3 łyżki majeranku oraz do nacierania
• łyżeczka cukru
• Kaczka Zagrodowa
• 4 duże jabłka
• 200 ml wódki
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Majeranek i cukier zalać wódką, odstawić na minimum 12 godzin. Następnie umytą i osuszoną Kaczkę Zagrodową zalać nalewką, wcierając dodatkowo trochę majeranku. Marynować minimum 6 godzin, obracając kaczkę, co godzinę. Następnie wyciągnąć z marynaty, natrzeć solą i pieprzem (również wewnątrz), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka pokroić w ćwiartki, nadziać nimi kaczkę, jeśli zostaną jakieś kawałki, obłożyć kaczkę w naczyniu. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w 190 st. C, przy czym po pierwszej godzinie ściągnąć folię by kaczka ładnie się zrumieniła i polać wytworzonymi sokami. Po upieczeniu odstawić na chwilę, po czym podzielić na porcje i podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną niepaloną.

Kaczka Zagrodowa to idealny wybór dla osób dbających o zdrowie całej rodziny. Hodowana jest wyłącznie w małych rodzinnych gospodarstwach, w tradycyjny sposób - z dostępem do naturalnego światła. Odżywiana karmą 100% roślinną bez GMO daje gwarancję najwyższych standardów i bezpieczeństwa. Mięso Kaczki Zagrodowej jest naturalnie bogate w tłuszcze z rodziny omega-6 oraz witaminy z grupa A i B. Wybierając Kaczkę Zagrodową masz pewność, że jesz mądrze – pysznie i zdrowo. Naturalnie!

Kaczka Zagrodowa
Producent: Sedar S.A.
Cena: 16 zł /kg
www.zagrodowy.pl
www.facebook.com/Zagrodowy

/źródlo - /

 

Poprawiony: środa, 23 marca 2016 11:44