3 sposoby na wielkanocną babę - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 18 marca 2016 08:32

3 sposoby na wielkanocną babę


Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?

Do wypieku bab od zawsze podchodzono z największą starannością. Już staropolskie przepisy mówiły o tym, że z wypiekiem bab należy postępować delikatnie, a ciastu okazać jak największy szacunek. Restrykcyjnie przestrzegano reguł, które powinny obowiązywać podczas wypieku. Unikano przeciągów i wychładzania kuchni. Wszystkie składniki do wypieku, musiały mieć temperaturę pokojową. O sukcesie dobrze wyrobionego ciasta, stanowiły delikatne, wolne ruchy i cierpliwość. Kiedy baba znajdowała się już w piecu, nie można było głośno rozmawiać. Dozwolone było mówienie szeptem. Często obowiązywał całkowity zakaz wstępu do kuchni, żeby przypadkiem baba nie opadła. Sukcesem były gotowe, pięknie wyrośnięte baby, kształtem przypominające spódnice noszone dawniej przez kobiety na wsi. Gotowe baby wielkanocne od zawsze są symbolem cierpliwości i doskonałości. Stanowią również dowód na umiejętności kucharskie gospodyni. Pięknie wyrośnięta baba, zapewniała powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały następny rok.
Baba to, cała gama smaków i sposobów wykonania. Sekret udanego wypieku to tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie oraz odpowiednie zasady, których należy przestrzegać, aby baba wyrosła i nie opadła po wyjęciu z pieca. Efektem tych wymagających czynności są piękne, lukrowane cuda sztuki cukierniczej, które urzekają swoim wyglądem i sprawiają, że nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkiej Nocy bez tych tradycyjnych, pysznych wypieków.


Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami


Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 21 g suchych drożdży
• 6 żółtek
• 1 jajko
• szczypta soli
• 1 szklanka mleka
• pół szklanki cukru
• 125 g masła
• 100 g płatków migdałów Bakalland + do ozdoby
• Kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby
• 2 łyżeczki soku z cytryny

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, płatki migdałów, dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Następnie formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami.

Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną


Składniki:
• 150 g masła
• 200 g mąki ziemniaczanej
• 100 g mąki pszennej
• 3 jajka
• 150 g drobnego cukru
• 5 g proszku do pieczenia
• 5 ml aromatu cytrynowego
• 100 g żurawiny Bakalland
• cukier puder
Na średnich obrotach miksera, miksujemy masło z cukrem, żeby uzyskać białą, puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie każde z nich pojedynczo przekładamy do masy, nie przestajemy miksować. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Wszystko delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wlewamy aromat cytrynowy, białka ubite na sztywną pianę i żurawinę. Wszystko delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 60 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Dwukolorowa baba wielkanocna z orzechami włoskimi
Składniki
• 100 g mąki pszennej
• 250 g cukru
• 200 g masła
• 4 duże jajka
• 5 g proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• pół szklanki soku z cytryny
• 100 g orzechów włoskich Bakalland
Masło ucieramy z cukrem w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy kolejno: 1 jajko i 3 żółtka. Nie przestajemy mieszać. Do gotowej masy dolewamy sok z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do miski z masą. Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, dodajemy posiekane orzechy włoskie. Bardzo delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/3 ciasta i mieszamy je z kakao. Przy przelewaniu ciasta do formy, pamiętajmy aby robić to na przemian: raz ciasto ciemne, raz jasne. Widelcem robimy zygzaki w cieście. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 18 marca 2016 08:44