Wielkanocne ciasta z owocami z puszki Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 10 marca 2016 08:18

Wielkanocne ciasta z owocami z puszki

Do nadchodzących Świąt Wielkanocnych pozostało nam jeszcze troszkę czasu. Przedświąteczne porządki, malowanie pisanek i gotowanie potraw dopiero przed nami. Przygotowania do świąt to jednak dla niejednej pani domu duże wyzwanie, dlatego warto już dziś zaplanować kilka najważniejszych rzeczy. Jedną z nich powinno być pieczenie ciast wielkanocnych, które będą królowały na naszych świątecznych stołach.

 

Mazurek, baba, makowiec, sernik – to ciasta, które są symbolem Świąt Wielkanocnych. Te tradycyjne wypieki, które przyrządzały już nasze babcie, smakują nam najlepiej. Jednak czasami warto urozmaicić babcine przepisy i dodać składniki, które nadadzą im nowego, wyrazistego smaku. W tej roli doskonale sprawdzą się przetwory owocowe, które dzięki zamknięciu w szczelnej puszce zachowują swój wyjątkowy aromat.

Zachęcamy do wypróbowania wielkanocnych inspiracji z owocami w roli głównej.

BABKA Z WIŚNIAMI
Składniki:
* 350 g wiśni drylowanych (np. marki Sandra)
* 250 g masła lub margaryny
* 200 g cukru
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* kilka kropli aromatu cytrynowego
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* sól
* 4 jajka
* 250 g mąki pszennej
* 100 g migdałów
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 150 g kwaśnej śmietany

Wiśnie wyjąć z puszki i odcedzić. Masło, cukier, sól i sok z cytryny ubić. Pojedynczo dodawać jajka, dalej ubijając. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kwaśną śmietanę i migdały, dobrze wymieszać. Wiśnie obsypać dwoma łyżkami mąki, dodać do ciasta i wymieszać. Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzone ciasto można udekorować lukrem i wiśniami.

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Składniki na ciasto:
* 250 g masła
* 3 łyżki cukru pudru
* 5 żółtek
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 3 szklanki mąki pszennej
Składniki na masę serową:
* 1kg twarogu tłustego zmielonego
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 125g masła
* 3 jajka
* 1 szklanka cukru do wypieków
Dodatkowo:
* brzoskwinie w syropie (np., marki Sandra)
* 5 białek
* ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki na ciasto miksować ze sobą, aż do otrzymania zwartej, gładkiej kulki kruchego ciasta. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Następnie w mikserze utrzeć masło z cukrem, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, twaróg i mąkę, cały czas ucierając. Następnie odsączyć brzoskwinie i pokroić połówki na 4 części. W naczyniu ubić białka z cukrem, tak aby uzyskać sztywną pianę. Głęboką blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część cista i zetrzeć na tarce na spód formy. Na to wyłożyć masę serową i poukładać brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta. Całość piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 10 marca 2016 08:39