Wielkanocne ciasta z owocami z puszki |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 10 marca 2016 08:18 |
Wielkanocne ciasta z owocami z puszki Do nadchodzących Świąt Wielkanocnych pozostało nam jeszcze troszkę czasu. Przedświąteczne porządki, malowanie pisanek i gotowanie potraw dopiero przed nami. Przygotowania do świąt to jednak dla niejednej pani domu duże wyzwanie, dlatego warto już dziś zaplanować kilka najważniejszych rzeczy. Jedną z nich powinno być pieczenie ciast wielkanocnych, które będą królowały na naszych świątecznych stołach.
Mazurek, baba, makowiec, sernik – to ciasta, które są symbolem Świąt Wielkanocnych. Te tradycyjne wypieki, które przyrządzały już nasze babcie, smakują nam najlepiej. Jednak czasami warto urozmaicić babcine przepisy i dodać składniki, które nadadzą im nowego, wyrazistego smaku. W tej roli doskonale sprawdzą się przetwory owocowe, które dzięki zamknięciu w szczelnej puszce zachowują swój wyjątkowy aromat. Zachęcamy do wypróbowania wielkanocnych inspiracji z owocami w roli głównej. BABKA Z WIŚNIAMI Wiśnie wyjąć z puszki i odcedzić. Masło, cukier, sól i sok z cytryny ubić. Pojedynczo dodawać jajka, dalej ubijając. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kwaśną śmietanę i migdały, dobrze wymieszać. Wiśnie obsypać dwoma łyżkami mąki, dodać do ciasta i wymieszać. Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzone ciasto można udekorować lukrem i wiśniami. SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Wszystkie składniki na ciasto miksować ze sobą, aż do otrzymania zwartej, gładkiej kulki kruchego ciasta. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Następnie w mikserze utrzeć masło z cukrem, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, twaróg i mąkę, cały czas ucierając. Następnie odsączyć brzoskwinie i pokroić połówki na 4 części. W naczyniu ubić białka z cukrem, tak aby uzyskać sztywną pianę. Głęboką blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część cista i zetrzeć na tarce na spód formy. Na to wyłożyć masę serową i poukładać brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta. Całość piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego! /źródło - / |
Poprawiony: czwartek, 10 marca 2016 08:39 |