Afrodyzjaki czy może tradycyjna kuchnia? W Dniu Kobiet zaskocz partnerkę pyszną kolacją
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 07 marca 2016 11:11

Afrodyzjaki czy może tradycyjna kuchnia? W Dniu Kobiet zaskocz partnerkę pyszną kolacją


Dzień Kobiet obchodzony jest praktycznie na całym świecie. Z tej okazji Włoszki otrzymują gałązki akacji, a w Rumunii kobiety świętują podczas przyjęć „tylko dla pań”. Z kolei Brytyjki upamiętniają swoje wybitne rodaczki, zaś w Armenii kobiece święto trwa aż do 7 kwietnia! Sposobów na obchodzenie Dnia Kobiet jest wiele, jednak w tym roku zamiast ofiarowania tradycyjnych kwiatów i czekoladek warto przyrządzić pyszną kolację. Wbrew pozorom to nie takie trudne, a obdarowana kobieta na pewno doceni wkład w przygotowanie kulinarnej niespodzianki.


 

Rzymskie matrony i czerwone goździki
Obchody Dnia Kobiet wywodzą się jeszcze ze starożytnego Rzymu, gdzie jego mieszkańcy urządzali Matronalia. Było to święto związane z kultem Junony - bogini ziemi. 1 marca Junona otrzymywała od rzymskich kobiet kwiaty i prośby, by ofiarodawczyni wiodło się jako żonie i matce, a mężowie obdarowywali Rzymianki drobnymi upominkami. Dalsza historia Dnia Kobiet związana jest z ruchem robotniczym w Stanach Zjednoczonych. W 1910 roku kopenhaska Międzynarodówka Socjalistyczna oficjalnie ustanowiła Międzynarodowy Dzień Kobiet. Początkowo miał on związek jedynie ze wsparciem idei praw kobiet, jednak stopniowo przekształcał się w święto, którego formę znamy do dziś. Ciekawostką jest fakt, że w Wietnamie Dzień kobiet obchodzi się aż dwa razy! W Polsce święto wszystkich pań kojarzone jest z okresem PRL i czerwonymi goździkami, jednak warto podjąć się próby odczarowania go i przygotowania dla swoich kobiet smacznego upominku.


Jak zbudować nastrój?
Ósmego marca panowie tradycyjnie wręczają paniom kwiaty. Jednak dziś nie muszą to już tylko być czerwone goździki ani kwiaty w ogóle. Z okazji Dnia Kobiet warto pomyśleć o przyrządzeniu obiadu lub romantycznej kolacji – samodzielnie przygotowany posiłek często ma dla kobiety większą wartość, niż wizyta w restauracji. Gotowanie nie musi być trudne. Panowie mogą skorzystać z inspiracji wyszukanych w Internecie. Fora i portale kulinarne pełne są sprawdzonych przepisów, gdzie użytkownicy wymieniają się radami, jak ułatwić sobie opanowanie trudnej sztuki, jaką są kulinaria. Obecnie na rynku mnóstwo jest gotowych produktów w poręcznych opakowaniach, przy użyciu których możemy wyczarować smaczny posiłek. Co ważne w większości nie zawierają już one konserwantów i ulepszaczy, więc przygotowane danie będzie nie tylko smaczne, ale też zdrowe – radzi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Jednak uroczysta kolacja czy smaczny obiad muszą mieć w tym dniu wyjątkową oprawę. Zwróćmy uwagę nie tylko na to, co jemy, ale też jak posiłek podajemy. Świece zapachowe, ulubiona muzyka, elegancki obrus i zastawa, czy kwiaty na stole to tylko niektóre elementy budujące romantyczny nastrój.


Przez żołądek do serca
Przede wszystkim panowie powinni zadbać o smaczne jedzenie. Nie trzeba być wybitnym kucharzem, by przyrządzić smaczne danie. Wystarczy wykazać się odrobiną pomysłowości i chęci. Jedną z opcji jest podanie afrodyzjaków. To substancje, które mają wzbudzić w nas miłosny nastrój. Znanym afrodyzjakiem są między innymi owoce morza. Ciekawym pomysłem jest podanie krewetek. Sposobów ich przyrządzania jest wiele – możemy je jeść na surowo, ugotować tak, by lekko się zaróżowiły lub przyrządzić w panierce i usmażyć. Dobrze dobrany sos – czosnkowy, tysiąca wysp czy inspirowany kuchnią orientalną urozmaici ich smak. Sosy kuchni wschodu bardzo często zawierają szafran – kolejny silny afrodyzjak – dodaje Urszula Giża. Dla Pań, które cenią sobie przysmaki kuchni polskiej proponujemy tradycyjne dania w nowej odsłonie. Filet z kurczaka to lekka i łatwa do przyrządzenia propozycja. Wystarczy fileta naciąć wzdłuż i nafaszerować wedle własnego pomysłu – inwencja twórcza mile widziana. Poniżej przedstawiamy smakowitą propozycję:


Faszerowany filet z kurczaka z sosem musztardowo-paprykowym

Składniki:

- 4 szt. po ok. 150g fileta z kurczaka
- 2 kulki sera mozarella
- 3-4 pomidory suszone z oliwy
- świeża bazylia i rozmaryn
- sól, pieprz do smaku
- olej
- sos musztardowo-paprykowy np. Tarsmak
Wykonanie:
Fileta z kurczaka rozciąć tak, aby powstała kieszonka. Do środka włożyć po pół mozarelli, pokrojone w paseczki suszone pomidory i posiekane zioła. Doprawić do smaku sola, pieprzem i spiąć szpatułką do szaszłyków. Tak przygotowane filety wysmarować odrobiną oleju i zgrillować na patelni grillowej z obu stron po ok. 10 minut. Podawać z sosem musztardowo-paprykowym.


Wszystkim Paniom życzymy smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 08 marca 2016 09:05