Co warto wiedzieć o puszce?
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 03 marca 2016 08:58

Co warto wiedzieć o puszce?


Popularna, srebrna w kształcie walca. W jej wnętrzu warzywa, owoce i inne pyszności, które dosłownie rozpływają się w ustach. Dzięki niej świeżymi, sezonowymi produktami możemy cieszyć się niezależnie od pory roku i pogody. Zajmuje szczytne miejsce w kuchennej szafce czy spiżarni. Puszka, bo to o niej mowa, skrywa niejedną tajemnicę, o której opowiedzą eksperci marki Sandra.


Przechowywanie żywności w puszkach jest stosowane już od ponad 200 lat. Pierwsze zakłady puszkujące założono w 1810 roku, a żywność w konserwach obecna jest na sklepowych półkach już od 1831 roku. Tak długa historia puszki świadczy o jej niezawodności i zaufaniu gospodyń domowych, które cały czas z chęcią sięgają po nią podczas zakupów.


Jak działa puszka?
Produkty w puszkach charakteryzują się wydłużonym okresem przydatności do spożycia. Ich trwałość zapewnia proces sterylizacji oraz szczelność opakowania, chroniącego przed dostępem powietrza, światła i zanieczyszczeń. W puszce najczęściej przechowuje się przetwory owocowo-warzywne, mięso oraz ryby i owoce morza.


Zalety
Niekwestionowaną zaletą przechowywania owoców i warzyw w puszkach jest fakt, że produkty zatrzymują dzięki nim swoją świeżość na długo i mają oddaloną datę przydatności do spożycia. Można je zatem przetrzymywać przez dłuższy czas, chociażby na wypadek pojawienia się niespodziewanych gości. Tylko puszka chroni zawartość w 100% przed negatywnym wpływem światła. Ponadto puszki, ze względu na swą lekkość i trwałość, doskonale sprawdzają się w podróży, szczególnie podczas górskich wędrówek, biwaków czy campingów, lub imprez na świeżym powietrzu. Nie musimy martwić się, że jedzenie się zepsuje lub, że wyleje się w wyniku stłuczenia (jak może się zdarzyć w przypadku słoika) czy przypadkowego otworzenia opakowania (jak może się stać jeżeli wykorzystamy plastikowy pojemnik). Dodatkowo warto wspomnieć, że puszki umożliwiają delektowanie się owocami poza sezonem i są często tańsze niż przetwory w słoikach, co zdecydowanie przemawia na ich korzyść.


O czym warto pamiętać?
Owoce i warzywa zamknięte w puszkach to pełnowartościowe i zdrowie produkty. Wykorzystując je w swojej kuchni musimy jedynie pamiętać, że jeśli otworzymy konserwę, ale nie wykorzystamy jej w całości, to pozostałą zawartość powinniśmy wyjąć i przełożyć do innego naczynia. Taki zabieg da nam pewność, że nie zajdą żadne niebezpieczne reakcje, a dokładnie przenikanie do pożywienia pod wpływem tlenu cząsteczek z metalowego opakowania.


Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl


/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 03 marca 2016 09:16