Wyczaruj pyszne dodatki do grilla za pomocą dressingu
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 29 lutego 2016 19:23

Wyczaruj pyszne dodatki do grilla za pomocą dressingu


Dodatków do grilla może być całe mnóstwo, dlatego warto zadbać, aby na naszym stole obok soczystej karkówki, czy ciężkostrawnej kiełbasy, znalazły się również lżejsze przekąski. Doskonałym uzupełnieniem mięsnych dań z rusztu mogą być kolorowe sałatki. A te warto serwować w towarzystwie smakowitych dressingów, które dopełnią smaku grillowego menu, tworząc wyjątkową i lekkostrawną kompozycję.

Sałatka w lepszym wydaniu
Nie bez powodu dressing nazywany jest duszą sałatki - odpowiednio dobrany uczyni z bukietu warzyw prawdziwą ucztę. To dodatek na zimno do sałatek, sałat i surówek. Przygotowany na bazie oliwy i octu ma konsystencję rzadszą od tradycyjnego sosu. Dressing podaje się zwykle w osobnym naczyniu, a sałatkę polewa się nim tuż przed jedzeniem – dzięki temu prezentuje się ona świeżo i apetycznie. Możemy przygotować go sami, mieszając ze sobą odpowiednie składniki. W sklepach znajdziemy również gotowe produkty np. Kuhne - Dressing Vinaigrette, które możemy kupić poprzez stronę internetową www.sklep.smacznego.pl. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy szybko, wygodnie i w praktyczny sposób, chcą wyczarować wyjątkową sałatkę.


Do najbardziej znanych dressingów należą:


* Dressing Francuski – o słodko-kwaskowatym smaku, przyrządzany na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i octu balsamicznego. Zawiera zioła typowe dla kuchni francuskiej. Doskonały do zielonych sałatek, jajek i krewetek.


* Dressing Winegret – typowy dla kuchni śródziemnomorskiej sos do sałatek. Jest niskokaloryczny, gdyż nie zawiera oleju. Swój charakterystyczny aromat zawdzięcza cebuli i kawałkom papryki oraz ziołowym przyprawom. Sprawdza się jako dodatek do większości popularnych sałatek.

 

* Dressing Jogurtowy - ma wyraźny smak świeżego jogurtu z delikatnym aromatem ziół. Polecany do większości sałatek zarówno z surowych, jak i gotowanych warzyw oraz jako dip np. do paluszków warzywnych.

 

* Dressing Balsamiczny – przyrządzany na bazie oliwy z oliwek, bazylii oraz octu balsamicznego. Doskonale komponuje się z sałatkami z pomidorów i zielonej sałaty. Jest
niezbędnym składnikiem słynnej przekąski Caprese, wytwarzanej z sera mozarella i pomidorów.

 

Przykładowe przepisy
Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na proste smakołyki do grillowanych mięs, których przygotowanie nie zabierze wiele czasu. Są pyszne, kolorowe i zdrowe.


Roladki z grillowanego bakłażana
Składniki:
* 4-6 łyżek jogurtowego dressingu (np. Kuhne – Dressing Jogurtowy, butelka 250 ml)
* 1 bakłażan
* 1 czerwona papryka
* 4 zielone szparagi
* 50 g sera feta
* 6 łyżek dżemu z żurawiny
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w cienkie plastry, paprykę i szparagi w paski, a ser feta w kostkę. Plastry bakłażana smarujemy dżemem z żurawiny, następnie układamy pokrojone warzywa i zawijamy tworząc roladkę. Przystawkę grillujemy i serwujemy z jogurtowym dressingiem.


Lekka sałatka do karkówki z rusztu
Składniki:
* 4-6 łyżek dressingu ( np. Kuhne – Dressing Vinaigrette, butelka 250 ml)
* 200 g makaronu kokardki
* 1 czerwona papryka
* 1 ogórek
* Liście roszpunki
* 7 pomidorków koktajlowych
* Garść prażonych nasion słonecznika
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Paprykę, ogórka i pomidorki koktajlowe kroimy w kostkę. Pokrojone produkty wrzucamy do miski, mieszamy z liśćmi roszpunki i prażonymi nasionami słonecznika. Całość skrapiamy sosem winegret i podajemy na zimno.


Kuhne
Kühne to produkty obecne w ponad 40 krajach na świecie. Korzenie marki sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. Kühne to przede wszystkim bardzo szeroki asortyment – od octów, poprzez sosy i dressingi, na warzywach kończąc.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

/źródło - /

 

Poprawiony: poniedziałek, 29 lutego 2016 19:43