Guawa, gujawa a może gruszla?
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 28 lutego 2016 22:18

Guawa, gujawa a może gruszla? Co warto wiedzieć o tym egzotycznym owocu i jego zdrowotnych właściwościach?


Z uwagi na krótki okres przechowywania, owoce gujawy nie są w naszym kraju powszechnie dostępne – a szkoda, ponieważ wykazuje ona liczne właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, łagodzące, a także odchudzające. Będąc jednak w nieco cieplejszych klimatach niż rodzime lub też natrafiając na przetwory z gujawy na sklepowych półkach, zdecydowanie warto sięgnąć po ten egzotyczny rarytas.


Gujawa (inaczej: guawa) pochodzi z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie odkryta została przez hiszpańskich konkwistadorów. Obecnie gujawa uprawiana jest również w wielu innych częściach świata, przede wszystkim w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Rośnie na wiecznie zielonych krzewach, dochodzących do 10 metrów wysokości, same owoce zaś swoim wyglądem przypominają nieco gruszkę – stąd zapewne polska nazwa owocu, czyli gruszla. W środku owoc ten zawiera miąższ, przypominający nieco ten z grejpfrutów czy arbuzów. W naturalnych warunkach gujawę spożywa się ją na surowo lub wykorzystuje do przygotowywania sałatek i deserów – zmiksowane owoce są bowiem doskonałą bazą do kremów, musów, lodów czy orzeźwiających koktajli.
Wpływu gujawy na nasze zdrowie nie sposób przecenić. Gujawa ma liczne właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, łagodzące, a także odchudzające. Dzięki zawartości przeciwutleniacza, zwanego kwercetyną, owoc ten jest pomocny w profilaktyce leczenia chorób wzroku, szczególnie zaćmy. Ze względu na bardzo znaczącą obecność kwasu foliowego, gujawa polecana jest kobietom w ciąży jako uzupełnienie diety i naturalny sposób na przeciwdziałanie ewentualnym wadom rozwojowym płodu. Dodatkowo, owoc ten ma bardzo dużą zawartość witaminy C, PP, prowitaminy A oraz witamin z grupy B, jest także doskonałym źródłem fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, gujawa obecna w diecie pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami poprzez obniżenie łaknienia i przyspieszenie przemiany materii., a dodatkowo - co ważne także dla cukrzyków - zmniejsza wchłanianie cukru we krwi.
W przemyśle spożywczym owoce gujawy wykorzystywane są przede wszystkim w produkcji herbat, galaretek, dżemów oraz soków – tłumaczy Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców. Sok z gujawy posiada specyficzny i orzeźwiający, słodko-kwaśny smak, który doskonale komponuje się np. z aromatem pomarańczy i delikatnym smakiem jabłek. Jest zalecany w leczeniu astmy, korzystnie wpływa na serce, mózg, a także cały układ pokarmowy. Z uwagi na swoje cenne właściwości owoce gujawy stają się coraz bardziej pożądane na polskim rynku, a w specjalistycznych sklepach internetowych lub sklepach ze zdrową żywnością bez problemu znajdziemy pełnowartościowe i naturalne soki z tych wyjątkowych owoców. Wybierając gotowy sok należy jednak zwrócić uwagę, czy nie powstał on z koncentratów, a także czy do jego produkcji wykorzystano metodę powolnego tłoczenia owoców na zimno, która pozwala na zachowanie naturalnych wartości odżywczych owoców i nie prowadzi do eliminacji witamin poprzez poddanie ich obróbce termicznej – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.
Co ciekawe, jeden średniej wielkości owoc gujawy zawiera podwójną dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminę C, co szczególnie ważne zimą, gdy potrzebujemy wzmocnienia i większej ilości składników odżywczych. Podobne właściwości zawiera sok – pod warunkiem, że wybierzemy produkt tłoczony na zimno. Warto go skosztować przy najbliższej okazji - zarówno dla smaku, jak i prozdrowotnych właściwości.
www.Victualia.pl

 

/źródło - /

 

Poprawiony: niedziela, 28 lutego 2016 22:25