Pizza seromaniaka z salami i chili - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 11 lutego 2016 09:32

PIZZA SEROMANIAKA Z SALAMI I CHILI

Domowa pizza nie zawsze ma idealnie okrągły kształt, ale zapach jaki roznosi się po domu w czasie pieczenia jest nie do opisania! Dobrze wyrobione ciasto, sos i ser to przepis na pyszny posiłek, który sprawi całej rodzinie wiele radości. Dzięki grubym plastrom z dużą ilością dodatków Hochland Na Gorąco! wyczarujesz pizzę w mgnieniu oka, a jej smak zawróci w głowie wszystkim seromaniakom.

 

Składniki na ciasto dla 2 osób:
• 250 g mąki pszennej
• 15 g drożdży świeżych
• 150 ml ciepłej wody
• 1 pełna łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:
• 5-7 łyżek sosu pomidorowego
• 4-5 plastry sera Hochland Na gorąco! z salami i chili
• Pieczarki
• Świeża bazylia

Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuszczamy w ok. 50 ml ciepłej, ale niegorącej wodzie, dodajemy cukier i ok. 3 łyżki mąki. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.

Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek.
Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie i sprężyste. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).

Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, dodajemy plastry sera Hochland Na gorąco! oraz pozostałe dodatki.

Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut - do czasu aż ciasto się zarumieni.

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 11 lutego 2016 09:43