Kilka Świątecznych przepisów od Bakalland - u |
Wpisany przez Bakalland |
środa, 24 marca 2010 16:20 |
Kilka przepisów na Świąteczne słodkości od Bakalland-u
Wielkanoc - bakaliowy zawrót głowy. I znów zbliżają się Święta – ani się obejrzymy, a już trzeba szykować wypieki na Wielkanoc.A jest to czas radosny, optymistyczny, wiosenny. Ciasta wielkanocne to na ogół złociste serniki, lukrowane baby, czy bogato zdobione mazurki – przepych smaków i barw, mnóstwo dodatków i zdobień. Niezastąpionym pomocnikiem dobrej gospodyni jest BAKALLAND, który oferuje całą gamę produktów do przyrządzenia fantastycznych wypieków.
Prawdziwa drożdżowa baba lśni od słodkiego lukru a w jej wnętrzu kryją się rodzynki, suszone śliwki, czy siekane orzechy. A może puścić wodze fantazji i dodać suszone morele firmy BAKALLAND, które dodadzą naszej wielkanocnej babie słodyczy i aromatu? Lukier można przyozdobić płatkami migdałów lub garścią dorodnych ciemnobrązowych rodzynek. A oto przepis: Babka drożdżowa z bakaliami
Składniki: 500 g mąki pszennej 200 gram masła lub margaryny 200 g letniej śmietany kremówki 30% 130 g cukru 3 jajka 1 paczka suszonych drożdży 1 paczka cukru waniliowego szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego szklanka bakalii firmy BAKALLAND (rodzynki, suszone śliwki, suszone morele) garść płatków migdałowych Bakalland
Przepis:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, wlać ciepłą śmietanę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do miski z mąką wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, aromat, jajka, rozczyn drożdżowy oraz stopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania na najniższych obrotach, potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi swą objętość. Całość połączyć z rodzynkami, suszonymi śliwkami i morelami firmy BAKALLAND. Formę wysmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić ciastem. Piec ok. 40 min w temp. 190°C. Po wyjęciu cisto polukrować i udekorować migdałowymi płatkami.
Niczym nie skrępowana fantazja będzie potrzebna przy zdobieniu mazurków, których smak i uroda kryje się nie w cieście lecz w warstwie wierzchniej, komponowanej według uznania i gustu wykonawcy. Możemy zrobić mazurek migdałowy, wykorzystując migdały BAKALLAND, które sparzamy aby zdjąć skórkę, siekamy drobniutko i ucieramy na słodką masę z miodem i żółtkami. Na samym wierzchu usypujemy bialutką kołderkę z migdałowych płatków. Równie smaczny jest mazurek z Bakalandii, na którego przepis podajemy poniżej:
Bakaliowy Mazurek Składniki: NA KRUCHE CIASTO -3 szklanki mąki krupczatki -1 kostka (250 g) margaryny -2 żółtka -0,5 szklanki cukru pudru -1 cukier waniliowy -2-3 łyżki śmietany Strop czekoladowy: -2 tabliczki gorzkiej czekolady -1 szklanka cukru -6 łyżek wody oraz: -20 dag rodzynek BAKALLAND -15 dag orzechów BAKALLAND -5 dag skórki pomarańczowej BAKALLAND -10 dag suszonych moreli BAKALLAND -1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Przepis:
KRUCHE CIASTO:
Mąkę posiekać z margaryną na stolnicy, aż zacznie przypominać swoją konsystencją kaszę. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko i zgrabnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć je i wyłożyć nim formę o wymiarach 25x36 cm, formując na brzegach wałeczek. Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem, a na wałeczku wycisnąć zgrabne paseczki. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, przez około 20-25 minut. Zarumienione na złoto, odstawić do wystudzenia.
SYROP CZEKOLADOWY:
Tabliczki czekolady zetrzeć na tarce. Z cukru i wody ugotować syrop. Gdy zacznie gęstnieć dodać czekoladę i mieszać aż do idealnego połączenia składników.
MAZUREK PROSTO Z BAKALANDII:
Większe bakalie posiekać a pozostałe użyć w całości.
Wystudzony spód mazurka posmarować dżemem a następnie pokryć równomiernie bakaliami. Całość polać wystudzonym syropem czekoladowym.
Nie możemy również zapomnieć o mazurku kajmakowym, którego niezastąpionym przyjacielem będzie jedna z mas krówkowych BAKALLAND o smaku kajmakowym, powszechnie znana jako „kajmakowa” czy ”karmelowa”. Jest ona pysznym składnik deserów i mazurków wielkanocnych, popularnych na całym świecie.
Mazurek kajmakowy
Składniki: - 300 g mąki - 200 g schłodzonego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko - masa krówkowa o smaku kajmakowym BAKALLAND - do dekoracji: orzechy, migdały, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, płatki migdałowe
Przepis:
Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Przełożyć na blaszkę najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia, wykonać ozdobne brzegi. Piec w gorącym piekarniku do zrumienienia (ok. 30 min w 190 stopniach). Na upieczony spód wyłożyć masę kajmakową i zrobić dekorację.
Wielkanoc jednoznacznie kojarzy się również z sernikiem. Można upiec tradycyjny, krakowski lub wiedeński, bogaty w rodzynki, migdały i orzechy, wesoło mrugający kawałkami pomarańczowej i cytrynowej skórki. Można też zrobić sernik kontrastowy, w którym obok warstwy puszystego sera pojawi się warstwa pysznej, soczystej masy makowej. Ta wersja sernika nie przysporzy gospodyni dodatkowej pracy bowiem BAKALLAND oferuje wspaniałą gotową masę makową, którą trzeba jedynie wyjąć z puszki.
Składniki na cisto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 kostki margaryny - 0,5 szklanki cukru pudru - 1 żółtko
Składniki na masę serową: - 1 kg mielonego sera - 5 jajek - 0,5 kostki masła - 1 szklanka cukru pudru
- masa makowa BAKALLAND
Przepis:
Przygotować ciasto: mąkę posiekać ze schłodzoną margaryna i cukrem. Dodać żółtko i szybko wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą, wstawić na godzinkę do lodówki. Następnie wyjąć i rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Masę makową BAKALLAND wyłożyć na podpieczone ciasto.
Przygotować masę serową: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, nadal ucierając dodawać po łyżce ser. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na warstwę masy makowej. Całość piec ok. 1 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu cisto można poleć polewą czekoladową. Bakalie BAKALLANDU możemy też wykorzystać do przyrządzenia paschy – doskonałego deseru wielkanocnego, który na Święta podaje się w wielu polskich domach. A więc do dzieła – już trzeba opracować przepisy, zrobić listę zakupów i ruszyć po bakalie, suszone owoce, orzechy i migdały. Nie zapomnijmy też o masie makowej.
Smacznego życzy Bakalland i Babcia Polka Jeszcze coś! Świąteczny konkurs!!! Bakallandowy Mazurek Chopina
|
Poprawiony: czwartek, 09 stycznia 2014 23:57 |