FRITOLE VENEZIANE (WENECKIE PĄCZKI)
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione słodkości karnawałowe:
Czas przygotowania: 40 minut Wykonanie: łatwe
Składniki (dla 4 osób) 12 g drożdży piwnych 200 g mąki 40 g rodzynek 40 g orzeszków piniowych 40 g kandyzowanych owoców 350 g oleju słonecznikowego 40 g cukru 16 g cukru pudru 5 ml grappy lub rumu
Sposób przygotowania:
W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości. Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.
Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe. Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy na gorąco.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Karnawał we Włoszech
Karnawał w rzymsko-katolickim kalendarzu liturgicznym to okres pomiędzy Świętem Trzech Króli a Środą Popielcową, rozpoczynającą Wielki Post. Koniec karnawału jest zatem ruchomy, ponieważ Popielec wypada w różnych terminach, w zależności od daty Wielkanocy. W tym roku Karnawał przypada na okres od 6 stycznia do 9 lutego. Świętowanie bez żadnych hamulców, niepohamowane jedzenie, picie, folgowanie sobie, oddawanie się przyjemnościom. Historycznie był to swego rodzaju prezent dla uboższych warstw społeczeństwa, czasowe odwrócenie porządku społecznego, co w efekcie służyło większej kontroli nad poddanymi. We Włoszech Karnawał obrósł bardzo bogatą tradycją, z których najbardziej znany na świecie jest oczywiście Karnawał Wenecki. Rokrocznie przyciąga on tysiące turystów z całego świata.
Wenecja
Znakiem rozpoznawczym Karnawału Weneckiego jest maska, będąca symbolem równości społecznej, religijnej i seksualnej. To święto o charakterze ludowym jedyne w swoim rodzaju ze względu na kontekst historyczny, atmosferę i stroje. Kluczowym punktem programu jest widowiskowy Lot Anioła, czyli akrobatyczny zjazd po linie z Dzwonnicy Świętego Marka. Historia tego zapierającego dech w piersiach pokazu sięga połowy szesnastego wieku, kiedy to po raz pierwszy tego szalonego wyczynu dokonał akrobata turecki.
Sycylia Jeśli chodzi o wyspy włoskie, to najbogatszą tradycją karnawałową może pochwalić się Sycylia. W prowincji Katania, w miejscowości Acireale, od końca szesnastego wieku na ulice wyjeżdżają wozy-platformy bogato dekorowane kwiatami i alegorycznymi symbolami. Dawniej takim paradom towarzyszyły także walki na cytrusy. Równie oryginalnie świętuje się w miejscowości Sciacca, gdzie kultywowane tradycje sięgają czasów rzymskich. Charakterystycznym elementem obchodów są zdobne papierowe maski, wykonywane przez lokalnych twórców. Co roku karnawał w Sciacca kończy się rozpaleniem imponującego stosu, w płomieniach którego kończy swój żywot król karnawału Peppe Nappa.
Mediolan i Św. Ambroży Karnawał Ambrozjański jest jednym z najbardziej kolorowych i ukochanych przez mieszkańców świąt. Mediolan, kojarzony przez większość turystów jako szara i smutna metropolia, przywdziewa na tę okoliczność pstrokate kolory i oddaje się figlom. Hasło Karnawału brzmi ogni scherzo vale, co oznacza, że dozwolone są wszelkie żarty i psikusy. Oryginalność obchodów mediolańskich polega na tym, że wedle rytu ambrozjańskiego Środa Popielcowa jest przesunięta na niedzielę, dzięki czemu zabawa trwa dłużej. W przeciwieństwie do Karnawału Weneckiego w Mediolanie i okolicznych miejscowościach głównymi bohaterami tego święta są dzieci, które razem z rodzicami przebierają się za swoich ulubionych bohaterów.
/źródlo - Akademia Kulinarna Whirpool/ |