Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 03 lutego 2016 22:43

Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki


Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, racuchy i faworki. Warto przygotować je samodzielnie i wzbogacić ich smak bakaliami. Będzie pysznie i kolorowo!

Najbardziej tradycyjne pączki, to te smażone w głębokim tłuszczu i nadziewane konfiturą różaną. O ich doskonałości ma świadczyć idealny kształt i jasna obwódka. Według zwyczaju, powinny być słodkie, a każdy z nas powinien tego dnia sięgnąć po przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie na cały najbliższy rok. Podobna zasada towarzyszy jedzeniu faworków i innych słodkości - im więcej zjemy tego dnia, tym lepiej!
Tradycyjnym przepisom możemy nadać wyszukanego charakteru, przykładowo nadziewając pączki konfiturą z suszonej żurawiny lub powidłami z moreli, a do faworków dodając posypkę z płatków migdałów. Żeby jeszcze bardziej osłodzić te wyjątkowe dni w roku, kiedy to umiar zdecydowanie nie jest wskazany, zachęcamy również do przygotowania babeczek z nadzieniem kajmakowym.

 


Pączki z konfiturą z suszonej żurawiny i skórką pomarańczową
Składniki:
• 250 ml mleka
• 14 g suchych drożdży
• 3 łyżki cukru
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 200 g żurawiny suszonej Bakalland
• 2 szklanki soku pomarańczowego
• 100 g skórki pomarańczowej Bakalland
• szczypta soli
• 5 g cukru wanilinowego
• 1 jajko
• 4 żółtka
• 50 g masła
• 2 łyżki spirytusu
W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy miskę do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko mieszamy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość. W tym czasie zalewamy żurawinę sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy pół szklanki wody i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu miksujemy blenderem, odstawiamy do wystudzenia. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i wygniatamy przez ok. 3 minuty. Wałkujemy na nieduży placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Czynność w razie potrzeby powtarzamy. Wycięte krążki rozkładamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę. Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego wyrośnięte pączki. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Ciepłe pączki maczamy w lukrze. Na lukier sypiemy skórkę pomarańczową.

Pączki z powidłami z suszonych moreli
Składniki:
• 500 g mąki pszennej chlebowej
• 1 szklanka mleka
• 4 żółtka
• 1 jajko
• 50 g drobnego cukru
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• 1 łyżka wódki
• 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
• 200 g moreli suszonych Bakalland
• 100 ml wody
• cukier
• sok z cytryny
• laska wanilii
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pozostałe suche składniki: cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka. W gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do masy. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę. Suszone morele moczymy wcześniej przez godzinę w wodzie. Następnie całość przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, czekamy aż woda odparuje, a cukier się skarmelizuje. Odstawiamy do wystygnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki. Układamy na stolnicy, przykrywamy szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie uformowane kulki smażymy w nagrzanym oleju. Po usmażeniu, pączki przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem. Pączki podajemy z konfiturą morelową.


Kajmakowe babeczki
Składniki (12 babeczek):
• 150 g masła
• 6 białek
• 1 szklanka mąki tortowej
• 1 szklanka cukru pudru
• 100 g migdałów Bakalland
• 460 g Kajmaku tradycyjnego Bakalland
Z białek ubijamy delikatną, ale nie sztywną pianę. Przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy do ubitych białek, mieszamy delikatnie. Wlewamy roztopione, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek. Napełniamy do połowy. Do każdej z babeczek dodajemy masę kajmakową i wkładamy po trzy migdały. Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, do momentu, gdy kajmak zacznie wypływać z babeczek.


Faworki z migdałami.
Składniki:
• 450 g mąki pszennej
• 5 żółtek
• szczypta soli
• 1 łyżka spirytusu
• 4 szklanki śmietany 18 %
• olej rzepakowy do smażenia
• cukier puder
• 100 g płatków migdałów Bakalland
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystko dobrze wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut by zmiękło. Następnie jeszcze raz dokładnie je wyrabiamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Znów owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąty, każdy z nich nacinamy wzdłuż i pośrodku, paski przewlekamy przez otwór. Gotowe smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

/źródło - /

Poprawiony: środa, 03 lutego 2016 22:59