Castagnole di Ricotta (pączki z serem ricotta) - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 03 lutego 2016 10:27

CASTAGNOLE DI RICOTTA (PĄCZKI Z SEREM RICOTTA)

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca włoskie pączki na Tłusty Czwartek:

 


Czas przygotowania: 40 minut
Wykonanie: łatwe

Składniki:
• 300 g mąki
• 300 g ricotty
• 100 g skrobi
• 3 jajka
• 80 g cukru
• 40 ml brandy
• 50 g masła
• 1 łyżeczka drożdży
• szczypta soli
• 1 starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie:
Wkładamy wszystkie składniki do miski. Najpierw mieszamy je widelcem, potem rękoma; rękoma mieszamy tylko przez chwilę, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Otrzymane ciasto powinno być jednolite i miękkie.

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego wałeczki. Każdy wałeczek kroimy na kawałki o takiej samej wielkości. Otrzymanym kawałkom nadajemy kształt kuleczek i smażymy je w dużej ilości rozgrzanego oleju. Kiedy pączki się zarumienią, odcedzamy je i posypujemy cukrem pudrem.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Poprawiony: środa, 03 lutego 2016 10:37