Zimowe rozrywki w domowym zaciszu (przepisy) Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 01 lutego 2016 09:57

Zimowe rozrywki w domowym zaciszu (przepisy)


Ujemne temperatury za oknem skłaniają nas do coraz częstszego spędzania wolnego czasu w naszych domach, w gronie przyjaciół i rodziny. Przekąski na wieczory z dobrym filmem czy grami planszowymi powinny być proste, atrakcyjne i smaczne. Świetnie sprawdzą się sałatki, apetyczne grzanki i koniecznie – słodkie wypieki. Warto by w ich skład wchodziły bakalie, zapewniające dawkę zdrowej energii oraz witamin i minerałów, które znakomicie wspierają wysiłek intelektualny! Nie zapomnijmy także o miseczce z ulubionymi orzechami i suszonymi owocami – można je przegryzać nie odrywając się od pasjonującej gry czy filmu.

W ostatnich latach do łask w wielkim stylu powróciły gry planszowe, karciane, a także logiczne. To doskonała forma integracji, zabawy i pretekst do wytężenia szarych komórek. Jednak czym byłaby dobra zabawa bez pysznego menu? Prezentujemy kilka przepisów, które umilą zimowe przyjęcie, a ich przygotowanie może stać się nawet jedną z atrakcji wieczoru.


MENU DLA PRAWDZIWYCH GRACZY NA DŁUGIE ZIMOWE WIECZORY

 
Francuskie rogaliki wiśniowe z chrupiącymi migdałami
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 100 g wiśni soczystej Bakalland
• 100 g płatków migdałowych Bakalland
• 50 g masła
Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w równe prostokąty, tak aby wykorzystać całą powierzchnię ciasta. Następnie wzdłuż przekątnej kroimy na 2 trójkąty i smarujemy niewielką ilością roztopionego wcześniej masła. Na jednym z kątów powstałego trójkąta nakładamy kilka sztuk suszonej wiśni oraz łyżeczkę płatków migdałów, zawijamy w zwężającą się stronę i nadajemy kształt rogalika. Wierzch smarujemy roztopionym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Przygotowane do pieczenia rogaliki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Studzimy i gotowe!


Kruche ciasteczka maślane z suszoną żurawiną
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 175 g cukru brązowego
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 150 g suszonej żurawiny Bakalland
• 200 g masła
• 3 łyżki mleka
• szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem brązowym i wanilinowym, dolewamy odrobinę mleka, dosypujemy szczyptę soli. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy ją powoli do naczynia ze zmieszanymi produktami. Wyrabiamy ciasto i dosypujemy suszoną żurawinę. Masę dzielimy na trzy części, z których formujemy wałki. Każdy z nich zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Wałeczki z zimnego ciasta kroimy w plastry o grubości 1 cm. Przygotowane do wypieku ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Smacznego!


Grzanki z konfiturą z suszonych śliwek i cebuli z pasztetem
Składniki:
• 1 bagietka
• oliwa z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 200 g dobrej jakości pasztetu
• 4 czerwone cebule
• ½ szklanki wody
• ½ łyżeczki soli
• 100 g suszonych śliwek Bakalland
• 50 g orzechów pinii Bakalland
• garść ulubionych kiełków
Kroimy czerwoną cebulę w piórka, podsmażamy na oliwie, dolewamy wodę i solimy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki i dusimy razem z cebulą do miękkości. Pokrojone pieczywo smarujemy oliwą z oliwek i nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Następnie układamy je na blasze na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut do zarumieniania. Wyjmujemy grzanki i układamy na nich konfiturę z czerwonej cebuli i suszonych śliwek oraz plastry pasztetu. Posypujemy orzechami pinii oraz ozdabiamy kiełkami.


Sałatka z bakaliami i awokado
Składniki:
• 3 garści rukoli
• 3 garść szpinaku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• szczypta soli
• 1 łyżka musztardy
• 2 łyżki soku z cytryny
• szczypta pieprzu
• 1 łyżka octu winnego
• 50 g żurawiny suszonej Bakalland
• 50 g rodzynek bursztynowych Bakalland
• 50 g migdałów w płatkach Bakalland
• 2 awokado
Zaczynamy od przygotowania sosu winegret. Do naczynia wlewamy sok z cytryny i dodajemy sól, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Dodajemy przyprawy, musztardę i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy. Do dużej miski wrzucamy szpinak, rukolę, suszoną żurawinę, rodzynki oraz prażone płatki migdałów. Następnie kładziemy cienko pokrojone awokado i dodajemy wcześniej przygotowany sos.

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 01 lutego 2016 10:16