Tatar po włosku Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 30 stycznia 2016 08:55

Tatar po włosku

Tatar kojarzy nam się z polskim daniem, ale można je także przygotować w wersji włoskiej. Wystarczy zaopatrzyć się w oryginalne, włoskie składniki. To dzięki nim nasze danie nabierze pełni smaku i aromatu. Niestety, zimą w Polsce nie mamy dostępu do świeżych, słodkich pomidorów, dlatego do takich przepisów warto wykorzystywać warzywa z puszek.

Poznajcie przepis na tatara z łososia z pomidorami.

Tatar z łososia z pomidorami

Składniki dla 4 osób:
• 1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta 425g
• 200 g łososia świeżego ( filet )
• 100 g wędzonego łososia
• ½ cukinii
• 1 pęczek bazylii
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 pęczek koperku (lub kopru włoskiego)
• oliwa z oliwek Olitalia
• sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Pokrój pomidory w kostkę, usuń nasiona i włóż do dużej miski. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Posiekaj świeżego i wędzonego łososia i przełóż do osobnej miski. Dodaj startą cukinię, sos sojowy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Przełóż tatar do foremek na małe tatry ( aby nadać im odpowiedni kształt na talerzu) Podając udekoruj sosem z pomidorów.

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 30 stycznia 2016 09:13