Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 20 stycznia 2016 16:30

Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał


Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. W karnawale świetnie sprawdzi się jako składnik przekąsek idealnych na przyjęcie. W sałatce, w towarzystwie kalafiora oraz bakłażana - oto trzy przepisy, które z pewnością zasmakują Waszym gościom.

 

Warzywna sałatka z tahiną


Składniki na 4 porcje:
 4 - 6 łyżek tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
 1 duży pomidor
 2 ogórki
 ½ czerwonej papryki
 ½ żółtej papryki
 1 papryczka chili (opcjonalnie)
 ½ czerwonej cebuli
 2 cebulki dymki
 garść posiekanej pietruszki
 garść posiekanej świeżej mięty lub mięty suszonej
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka oliwy
 sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Sałatkę podajemy samą lub z chlebkiem typu pita.


Tahina z pieczonym bakłażanem


Składniki:
 3 średniej wielkości bakłażany
 1 szklanka tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
 2 pomidory
 3 łyżki oliwy
 3 ząbki czosnku
 duża garść drobno posiekanej mięty
 sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do tak przygotowanych pomidorów dodajemy oliwę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, miętę oraz przyprawy. Następnie dorzucamy tahinę i dokładnie mieszamy. Upieczone bakłażany smarujemy grubą warstwą powstałego sosu. Podajemy na ciepło.


Kalafior w sosie z tahiny i jogurtu


Składniki:
Kalafior:
 1 kalafior
 1 szklanka mąki
 olej do głębokiego smażenia
 sok z 1 cytryny
 sól, biały pieprz
Sos:
 ¾ szklanki tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
 1 opakowanie małego jogurtu
 sok z jednej cytryny
 3 ząbki czosnku
 sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki. Zanurzamy każdą w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotej barwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, dodajemy tahinę cały czas mieszając, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy kalafior.
Smacznego życzy marka Jasmeen!

Wszystkie produkty marki Jasmeen do kupienia na www.sklep.smacznego.pl
Ceny wybranych produktów:
• Tahina, słoik 400 g – 17,60 zł
• Hummus, puszka 380 g – 4,40 zł
• Cieciorka gotowana, puszka 400 g – 4,50 zł
• Chałwa pistacjowa, pojemnik 400 g – 19,99 zł


Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, kraju który jest kolebką kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghannouj, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

/źródło - /

Poprawiony: środa, 20 stycznia 2016 16:49