Termin przydatności do spożycia - co to oznacza?
Wpisany przez S.Z.   
środa, 13 stycznia 2016 12:57

Termin przydatności do spożycia – co oznacza?


Według badań Banków Żywności aż 60% Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie. Co ciekawe, z raportu CBOS wynika, że najczęściej żywność marnują ludzie młodzi, dobrze wykształceni, mieszkający w dużych miastach. Jednym z głównych powodów takiego zachowania jest niepilnowanie terminu przydatności do spożycia. Czy na pewno wiemy co to pojęcie oznacza?


Chaos komunikacyjny
Data minimalnej trwałości, najlepiej spożyć przed, termin przydatności do spożycia, spożyć do, należy zużyć w ciągu trzech dni od otwarcia... określeń, które producenci używają na opakowaniach z jedzeniem jest bardzo wiele. Warto wiedzieć, co one oznaczają, aby świadomie kupować żywność i nie dać się oszukać w trakcie licznych promocji.
Data minimalnej trwałości
To oznaczenie określa datę, do której jedzenie zachowuje wszystkie swoje właściwości. Najczęściej na opakowaniach wyrażana jest poprzez sformułowania takie jak: najlepiej spożyć przed lub najlepiej spożyć przed końcem. Taką informacje można znaleźć przede wszystkim na produktach suchych (kasze i makarony), mrożonych, chłodzonych, konserwach, oleju roślinnym i czekoladzie. Po tym terminie producent nie gwarantuje już takiej jakości smaku, zapachu i pełni wartości odżywczych, jak w przypadku świeżego produktu.
Termin przydatności do spożycia
W przeciwieństwie do daty minimalnej trwałości termin przydatności do spożycia wyznacza datę, po której jedzenie może negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Po tej dacie nie należy jeść danego produktu, ponieważ może on stanowić zagrożenie dla zdrowia. Takie oznaczenie stosuje się szczególnie często na żywności nietrwałej mikrobiologicznie, takiej jak: mięso, wędliny czy produkty mleczarskie. Przy tego typu artykułach wskazane jest zwrócenie uwagi na wskazówki dotyczące przechowywania np. należy zużyć w ciągu trzech dni od otwarcia – nieprzestrzeganie ich sprawia, że jedzenie psuje się jeszcze szybciej, a jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Aby nie zapomnieć o tym terminie można napisać na opakowaniu datę otwarcia produktu.
Jak przedłużyć świeżość jedzenia?
Jedną z metod, która wydłuża przydatność do spożycia poszczególnych produktów jest mrożenie. Najważniejsze są zasady, które znajdują się na opakowaniu tj. nie rozmrażać przed gotowaniem. Kolejnym sposobem jest zakup technologii, która ułatwia przechowywanie jedzenia. Lodówki Whirlpool Supreme No Frost posiadają m.in. funkcję 6-ty Zmysł Fresh Control, która nieustannie monitoruje poziom wilgoci i temperaturę w chłodziarce czy komorę Active 0° stworzoną specjalnie do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Co więcej, nowa aplikacja 6-ty Zmysł Live umożliwia zapisanie terminu spożycia wszystkich produktów znajdujących się w lodówce i wysyła przypominające powiadomienia.


Współpraca marki Whirlpool i Banków Żywności
Whirlpool od września br. wspiera akcję „Nie marnuj jedzenia” prowadzoną przez Federację Polskich Banków Żywności. Głównym założeniem współpracy jest wspólna edukacja w temacie niemarnowania żywności oraz jej prawidłowego przechowywania.
W ramach tej akcji, we wrześniu 2015 r., w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie zostały zorganizowanie czterodniowe warsztaty, podczas których szef Akademii – Marco Ghia – przeprowadził szkolenie dla Kadry Banków Żywności, którego głównym tematem było ekonomiczne gotowanie. Wspólnie został opracowany także poradnik poświęcony niemarnowaniu żywności zawierający informacje o skali marnowania jedzenia na świecie. Jest on dystrybuowany przez 32 Banki Żywności zrzeszone w Federacji.
Więcej informacji: www.supremenofrost.pl

 

 

/źródło - /

Poprawiony: środa, 13 stycznia 2016 13:21